--> Скільки тестів на коронавірус закупили лікарні на Волині | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Скільки тестів на коронавірус закупили лікарні на Волині

0
1
Скільки тестів на коронавірус закупили лікарні на Волині
З початку березня й до кінця травня 2020 року волинські медзаклади витратили понад 1,32 мільйона гривень на закупівлю тестів та тест-систем для виявлення коронавірусу Covid-19. За приблизними підрахунками, через систему публічних закупівель Prozorro медичні заклади регіону закупили близько трьох тисяч тестів.

Про це пише Марія Смик, журналістка Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Загалом в Україні, за даними Dozorro, впродовж березня-квітня державні структури придбали понад 198 тисяч таких тестів, заплативши за них 44 мільйони гривень. Також діагностичні набори лікарні отримують централізовано від Міністерства охорони здоров’я, волонтерів і у вигляді гуманітарної допомоги.

Донедавна в Україні пацієнтів з підозрою на Covid-19 перевіряюли двома способами. Перший працює з ДНК за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Для такого аналізу у пацієнта беруть мазок з носа і відправляють отримані зразки в лабораторію. Результатів аналізу чекають кілька днів. Другий метод – це експрес-тести, для яких потрібна лише крапля крові та 15 хвилин. Перевіритись таким чином можна і в домашніх умовах, адже необхідні комплекти продають в аптеках.

Наприкінці травня лікарні почали перевіряти пацієнтів ще одним способом – ІФА-тестуванням. Це лабораторний імуноферментний аналіз, яким визначають наявність певних антигенів шляхом реакції антиген-антитіло. Найнадійнішим способом виявлення коронавірусу з вищеперерахованих вважають ПЛР-тестування, проте зручнішим для масових перевірок називають ІФА.

Зокрема, перші набори для ІФА вже замовило Любомльське територіальне медичне об’єднання. Постачальником стане ТОВ «Волиньфарм», а обійдуться два комплекти установі в 6820 гривень.

«Всього можна перевірити купленими тестами 96 чоловік. У нас вони пішли за шість годин одного дня, шість годин другого дня. Результат страшний. Ми знову зв’язалися з заводом і чекаємо. Ми вже оголосили, що приймемо на стаціонарне лікування, бо ми думали, що будуть поступати тести постійно… ІФА-тести це вигідніше, тому шо ПЛР-тести 370 з чимось, а зараз ми хотіли взяти одноразові по 400 з чимось. А хто у нас собі позволить платити за одноразовий 400 гривень?» – говорить генеральний директор Любомльського ТМО Володимир Дибель.

«Сила правди» розповідала, що наприкінці березня Волинська область отримала понад семи тисяч наборів ПЛР-тестів для визначення коронавірусу з гуманітарної допомоги, яку Україні надав Китай.

Експрес-тести деякі волинські медзаклади закупляли самостійно. Впродовж березня-травня 2020-го закупівлі тестів на визначення коронавірусу через Prozorro здійснили вісім волинських медичних установ. Необхідне для ПЛР-тестування купували тричі.

Найбільшу закупівлю реагентів та сумішей для проведення ПЛР-аналізів на виявлення Covid-19 здійснив Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України. У київської фірми «Біонікс Лаб» установа замовляла реагенти, суміші та пробірки. На самі тести витратили 681 тисячу 418 грн. Загальна вартість закупівлі – 854 тисячі 553 грн.

Ще 10420 гривень лабораторний центр МОЗУ витратив на тест-системи для імуноферментного аналізу, які постачала приватна підприємиця Валентина Григорівна Шкурупій. Купили один комплект.

На другому місці за кількістю придбаних тестів Волинська обласна клінічна лікарня – чотири закупівлі на 422 тисячі 667 гривень. Найбільшу поставку для лікарні здійснило ТОВ «Волиньфарм» – 1000 тестів за 241 тисячу 991 гривень. Фірма належить депутатові Луцькради від «Батьківщини» Валерію Бондаруку та його партнеру Станіславу Шайку і тісно співпрацює з місцевими медзакладами. Вона впродовж двох місяців продала також три апарати штучної вентиляції легень за понад 2,16 мільйона гривень волинським медзакладам.

Ще дві ідентичні угоди з часовим проміжком в один день лікарня уклала з підприємицею Аліною Петрівною Горбатюк, двічі придбавши у неї по 100 експрес-тестів по 240 гривень за комплект. Підприємиця співпрацює з медустановою не вперше. Лікарня вже купувала у неї медичні засоби, проте саме ці дві угоди по 24 тисячі гривень стали найдорожчими з усіх шести.

Також три тест-системи в медустанову постачав ФОП Назар Яремович Родзь. Вартість закупівлі – 9400 гривень.

Ще 425 експрес-тестів за одну закупівлю і 75 за іншу обласна лікарня купила у ТОВ «ХЛР» – київської фірми, зареєстрованої на Райнера Рональда з Великої Британії та пов’язаною з офшорною фірмою «Кемлаб Інвест ЛТД». Перший раз один такий комплект обійшовся медзакладу в 292 гривень, другий – в 220.

У цієї ж компанії експрес-тести купило і Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, щоправда, трохи дешевше. 50 комплектів тестів обійшлися ковельчанам у 14 тисяч 750 грн, тобто за один комплект заплатили 275 грн. Експрес-тестів ще на 10 тисяч 527 гривень медзаклад придбав у іншої фірми — державного виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач».

Обидва рази ковельська лікарня купувала китайські експрес-тести від компанії «Bioeasy». В одній упаковці 25 тестових касет, які дозволяють провести таку ж кількість тестувань.

Ще в кінці березня від продукції цього виробника відмовилась Іспанія, назвавши тести ненадійними. З цього приводу у Китаї почали перевірку фірми «Shenzhen Bioeasy Biotechnology». Проте перевірка стосується безпосередньо тестів на антиген, тести ж на антитіла до коронавірусу в Україні є сертифікованими.

Упаковку тестів від «Bioeasy» у вищезгаданого «Волиньфармпостач» купила і Луцька центральна районна лікарня, заплативши 9 тисяч 761 грн.

Департамент муніципальної варти Луцької міської ради також закупив ПЛР-тести. Придбали 43 штуки, по тисячі за кожну. Замовлення отримала фірма «Гемо Медика Луцьк».

«Луцький центр первинної медичної допомоги №1» купив швидких тестів на 32 тисячі 956 гривень. Придбали чотири упаковки по 8239 за кожну. Це чи не єдиний тендер, де було аж четверо учасників. Тим не менш лікарня обрала найдорожчу пропозицію від київського ТОВ «Окіра», яке знизило ціну від очікуваної вартості лише на 4 гривні. Решта пропозицій не відповідали вимогам замовника у повному обсязі.

Маневицький районний центр первинної медико-санітарної допомоги витратив на тести 56 тисяч 85 гривень. В угоді вказано, що на цю суму лікарня придбала вісім тест-систем, заплативши за них по 7009,35 гривні. Постачальником виступила науково-виробнича компанія «Фармаско» з Києва.

Два договори на 9500 і 27000 гривень Нововолинська центральна міська лікарня уклала із підприємцем Назаром Яремовичем Родзем. Спершу купили 25 експрес-тестів по 380 гривень, а через місяць придбали ще 75, заплативши за них вже по 120 гривень. Проте чи однакові ці тести, сказати не можна, адже виробника в угодах не вказали.

А от Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Волинській області збиралося купити тестів аж на 60000 гривень у підприємця Максима Васильовича Роги. 30 березня з ним уклали угоди про купівлю 200 тестів на коронавірус, але вже 16 квітня уклали додаткову угоду про пониження ціни товару на всі 100%. Але тести, зі слів підприємця, так і не постачали.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні