Троїцька батьківська субота: що сьогодні не можна робити

0
9
Троїцька батьківська субота: що сьогодні не можна робити
Напередодні Святої Трійці християни згадують усіх покійних і молиться за упокій їхніх душ.

Щороку перед Святою Трійцею віряни поминають всіх померлих православних християн – не лише рідних, а й знайомих. Цього року Троїцька або батьківська субота припала на 6 червня. Про це пише УНІАН.

Трійця, яка цього року святкується 7 червня, вважається радісним днем, що знаменує собою порятунок усіх людей. У це свято не рекомендується ходити на кладовище, тому день напередодні Зелених свят завжди "віддавався" померлим. Таким чином, саме сьогодні християни згадують усіх покійних і молиться за упокій їхніх душ.
Троїцька поминальна неділя – єдина в році, яка прив’язана до великого свята. Трійця присвячена важливій євангельській події – зішестю Святого Духа на апостолів. І ця подія, з точки зору віровчення, остаточно завершила процес порятунку людства. Тому напередодні свята віруючі моляться за померлих, щоб і вони долучилися до джерела блаженства та порятунку. Адже, згідно з церковними канонами, "у Бога всі живі".

Згідно із давньою традицією, у храм потрібно принести трохи червоного вина, цукерок, різних круп і хліб. По завершенню богослужіння їх роздадуть усім нужденним. Після церкви люди йдуть на цвинтар, наводять там лад, читають молитви й роздають милостиню.

Також у цю суботу можна прибирати дім і прикрашати його травами та квітами. Що не можна робити в Батьківську суботу Цього дня не прийнято поминати самогубців та тих, хто не хрещений у православній вірі. На пам’ять про них можна лише подати милостиню й нагодувати птахів; не можна поминати померлих злими словами, говорити про їхні недоліки та гріхи – християнська віра велить пробачати; на кладовищі заборонено влаштовувати банкет і розпивати алкоголь; не рекомендовано залишати на цвинтарі різні частування, спиртне або сигарети, навіть якщо покійний або покійна їх раніше любили.

У поминальну суботу не рекомендується працювати в полі та на подвір’ї. Наші предки вірили, що напередодні Трійці русалки виходять із водойм, влаштовуючи різні витівки у полях та лісах, голосно співаючи пісні. Тому в ніч на Трійцю було суворо заборонено купатися, щоб розбуджений русалками водяний не потягнув на дно водойми.

Цього дня старалися остерігатися русалок, тому не можна було ходити в ліс поодинці, а також пасти поблизу нього та водойм худобу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні