Які трави освячують на Трійцю

0
-1
Які трави освячують на Трійцю
Як відомо, Трійцю в Україні ще називають Зеленими святами. У храмах освячують пучки трав і квітів. Адже вважають, що вони наділені цілющими властивостями. Освячені букети зберігають за іконами протягом року.
Зазвичай на Трійцю освячують полин, любисток, лепеху, пижмо, чебрець, м'яту і мелісу.

Полин звичайний

Димом сухого полину радили обкурювати житло перед новосіллям, а потім прикріплювали пучок трави над вхідними дверима, щоб «не давати проходу» в будинок темним силам. Вірили, що подорожній, який сховає собі в черевик листочок полину, може пройти багато кілометрів, не знаючи втоми.

Аїр болотний (лепеха)

Стебла аїру болотного розкидали по підлозі у всіх кімнатах. Вважалося, що він привертає в будинок добрих духів, очищає житло і зміцнює здоров'я мешканців. Вірили, що аїр приносить удачу, багатство, душевну рівновагу і надійно захищає від напастей.
Настоянки з лепехи робили для полоскання рота, а відваром з кореня аїру мили голову, щоб волосся не випадало. Вважалося, що троїцький аїр має лікувальну силу: він знезаражує приміщення, дарує позитивну енергетику, лікує простудні захворювання.

Любисток

Любисток («любовний корінь», «щаслива травичка») захищав від будь-якого чаклунства, пристріту, псування або нечистої сили. Корінь любистку додавали у воду для купання. Вважалося, що вода з них здатна очистити не лише тіло, але і душу, а також може привернути любов. Дівчата відваром любистку мили волосся, а мами клали любисток у ліжко своїм дочкам: щоб дівчинка «своє щастя вибрала, не чуже, і щоб він з нею залишилося назавжди».
Доведено, що свіже листя любистку, прикладене до чола, знімає головний біль будь-якого походження.

Волошка

Волошка вважається оберегом від нечисті, а також їй приписують приворотні властивості. Молодим дівчатам потрібно її носити з собою, і тоді вони обов'язково зустрінуть свого коханого.

Пижмо

Пижмо теж вважалася травою оберегом. Вірили, що якщо носити при собі його листочки, то всякому «привороту відворот буде». В наш час листя і квіти пижма часто використовують як засіб проти молі.

Чебрець

Слов'ян шанобливо називали його «жіночою травою» («богородичною травою») і вірили, що пучок чебрецю в будинку може допомогти жінці залучити судженого, народити і виростити дитину, зберегти мир в сім'ї. Траву могли зашивати в подушку (вважалося, що вона здатна позбавити від нічних кошмарів) або носити з собою як оберіг, у вигляді ладанки або зашивши в одяг. Щоб віднадити від будинку неприємну людину, підсипали йому порошок з висушеної трави у взуття.
Аромат чебрецю і чай з нього заспокоюють і проганяють безсоння. Ароматичні ванни з чебрецю вважалися цілющими при хворобах, викликаних порушеним обміном речовин.

Перцева м'ята і меліса (м'ята лимонна)

Пахучій м'яті приписували властивості відлякувати злих духів, очищати будинок і захищати його від ворогів. Ще в давнину помітили, що аромат рослини здатний відновлювати душевну рівновагу і розвіювати нудьгу. Можливо, це відбувається тому, що аромат м'яти і чаї з листя активізують розумову діяльність.
Наші бабусі зашивали сухе листя м'яти в подушку, щоб нормалізувати сон.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні