Як боротися з білокрилкою

0
0
Як боротися з білокрилкою
Цей шкідник – справжня напасть для городу. Маленькі білі метелики щільно обліплюють листки овочевих рослин, пошкоджуючи точку росту. Рослини хворіють, виснажуються і зрештою гинуть. В такій ситуації про врожай не може бути мови.

Тому з білокрилкою слід боротися. Серед засобів захисту рослин великий арсенал становлять хімічні препарати. Дуже жорстко діють фосфорорганічні сполуки. Однак користуватися ними на харчових рослинах агрономи не радять. Інша справа ‒ масове поселення білокрилки на декоративних чи дикорослих кущах. Тоді сміливо можна застосовувати «Карбофос» або «Актелік».

Друга група ‒ піретроїди. Це може бути «Карате» або «Інтавір». Вони менш ефективні, як фосфорорганічні сполуки, зате і менш токсичні. Застосування цих препаратів згідно з інструкцією може стримувати поширення білокрилки.

Більш ефективними засобами і менш токсичними є неонокотиноїдні препарати ‒ «Біотлін», «Актара». Вони широко представлені на ринку захисту рослин.

Варто зазначити, що білокрилка стала дуже стійкою до багатьох засобів хімічного захисту рослин. Тому застосування лише однієї групи препаратів може бути неефективним. Непогані результати дає застосування комбінованих препаратів. Наприклад, з‘єднати в одному обприскувачі «Карате» і «Актару», розведені згідно з інструкцією. Такі обробки будуть результативними.

На жаль, на момент плодоношення овочів застосовувати такі препарати не можна. Адже у цих хімічних засобів захисту є певний період очікування. Він може становити від 14 до 20 днів. Ці терміни завжди вказані в інструкції. Виходить, що до збору плодів треба чекати кілька тижнів, а шкідник поїдає рослини. Як бути?

Досвідчені дачники у боротьбі з білокрилкою застосовують скипидар або терпентинову олію. Це натуральний продукт переробки соснової живиці. Він наділений репелентними властивостями і досить сильним запахом. Тому здатен дезорієнтувати шкідників, які шукають рослин по запаху. Скипидар пошкоджує личинки і метелики білокрилки, але не діє на яйця. Тому такі обробки слід проводити в міру появи личинок, через 7-10 днів.

Як приготувати розчин для обприскування? На відро води беруть 100 г рідкого господарського мила максимум 1,5 л скипидару, який вливають цівкою в мильну емульсію. Це досить жорсткий розчин, висококонцентрований. Для ніжніших рослин, як огірок, достатньо буде 1 л скипидару. Насправді невеликі дози скипидару є гарним профілактичним і лікувальним засобом для рослин на початку нашестя білокрилки.

Така емульсія може зберігатися не більше доби. До речі, дію скипидару можна підсилити камфорною олією. До мильного розчину додають 0,75 л скипидару і стільки ж камфорної олії. Вона теж наділена високою репелентною дією і абсолютно безпечна для рослин і людей.

У боротьбі з білокрилкою непогано себе зарекомендувала настоянка евкаліпту. На 5 л води беруть 10 мл аптечної настоянки евкаліпту. Так само можна застосовувати м‘ятну настоянку.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні