--> «Мак на кутю», «коноплі на олійку»: волинян попередили про відповідальність за незаконні посіви | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Мак на кутю», «коноплі на олійку»: волинян попередили про відповідальність за незаконні посіви

1
3
«Мак на кутю», «коноплі на олійку»: волинян попередили про відповідальність за незаконні посіви
З 20 травня на території Локачинського району розпочинаються оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак», які триватимуть до 24 вересня 2020 року.

Про це інформує Локачинське відділення поліції ГУНП у Волинській області.

Метою заходів є виявлення та знищення незаконних посівів рослин маку і конопель, перекриття каналів надходження наркотичних засобів притягнення порушників .

Працівники поліції, в тому числі і дільничні офіцери поліції здійснюватимуть подворові обходи домогосподарств жителів району та оглядатимуть їх щодо можливих незаконних посівів.

«З практики попередніх років слід зазначити, що здебільшого незаконні посіви вчиняють старші люди пенсійного віку, деякі для отримання кількох зайвих гривень, інші для себе вирощують: «мак на кутю», «конопельки на олійку» … Чи вартий процес таких ризиків?! По-перше та найважливіше: кожна рослина в руках у наркодиллерів – це потенційне скалічене людське життя. По друге: наркомани і так не дадуть Вам зібрати цей урожай. По третє: адміністративна та кримінальна відповідальність за дані діяння», - йдеться у повідомленні.

Адміністративна відповідальність

Незаконний посів та вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин чи конопель в кількості до 10 рослин - підстава для притягнення по ст.106-2 КУпАП (штраф до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин).

Невжиття заходів щодо забезпечення охорони посівів снотворного маку чи конопель, місць їх зберігання та переробки, а також невжиття землекористувачами, землевласниками на закріплених за ними земельних ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку - підстава для притягнення по ст.106-1 КУпАП (штраф на громадян – до 510 гривень, а на посадових осіб до 1190 гривень).

Кримінальна відповідальність

Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин - караються штрафом від 1700 до 8500 гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років (ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України).

Окрім того, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель особою, яка була засуджена за наркозлочини, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель у кількості 500 і більше рослин - караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років (ч. 2 ст. 310 КК України).

Отже, поліцейські звертаються до усіх небайдужих громадян дотримуватися чинного законодавства та у разі виявлення посівів нарковмісних рослин повідомляти за телефоном «102».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На приватну територію вхід без постанови суду - незаконний. А мус@ра хай краще зав'язують з кришуванням наріків, а не домахуються до людей.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні