Як виростити смачну моркву

0
-5
Як виростити смачну моркву
Запорукою швидкого росту і відмінного смаку моркви є вчасне підживлення грядок із коренеплодами. Найбільше моркві потрібен фосфор (він робить моркву солодкою і твердою), азот (збільшує кількість каротину), калій (підвищує імунітет), бор (зміцнює коренеплід).

Серед народних засобів моркві найбільше підходять: деревний попіл, настій кропиви, дріжджі, пташиний послід, йод. Вони не шкодять ґрунту і дозволяють виростити справжні органічні овочі.

Категорично не радять вносити на морквяні грядки свіжий гній. Він припалює точку росту і погіршує смак моркви. Можна використовувати лише перегній.

Уперше моркву удобрюють після проріджування сходів. Для цього беруть засоби з сечовиною або калійною магнезією. Наступна підживка – через два з половиною тижні. Цього разу згодиться деревний попіл. Його можна розвести водою або ж посипати міжряддя перед дощем. Для цього беруть 100 г попелу на відро води і настоюють 12 годин. У сухому вигляді потрібно 250 г попелу на метр городу. Ще раз попіл згодиться влітку, коли морква набереться сили. І восени, за місяць до збору врожаю, коренеплоди підживлюють калійними добривами.

РЕЦЕПТИ ПІДЖИВОК

Пташиний послід. Найкраще брати курячий. Його змішують з водою у співвідношенні 1:10. Щойно розчиниться, поливають міжряддя. Рослини не чіпати.

Кропива. Настій зелених стебел корисний будь-яким садовим культурам. Моркву забезпечує такими мікроелементами, як магній і залізо. Готують наступним чином: відро щільно наповнюють на 2/3 посіченою кропивою, засипають зверху склянкою попелу і доливають воду. Накривають кришкою і ставлять у тепло. Кропива має забродити. Доведеться чекати від 5 днів до двох тижнів. Воду слід постійно помішувати. Про готовність засобу розкаже піна на воді і не дуже приємний аромат суміші болотяного кольору. 100 г настою розводять у 10 л води. Поливають під корінь.

Дріжджі. Потрібні лише свіжі. Містять багато мікроелементів, але найбільше азоту і фосфору. Вони не лише покращують якість моркви, а й позитивно впливають на мікрофлору ґрунту. Потрібно півкілограма дріжджів і 2,5 л води. Ще додають 100-120 г попелу, який не дозволить вимитися калію, і 1 ч. ложку калію. Настояти кілька годин. Розводять з водою у пропорції 1:10. Вносять під корінь.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні