Волинянин потрапив до лікарні через укус кліща

0
5
Волинянин потрапив до лікарні через укус кліща
У вівторок, 12 травня, у лабораторному центрі Волині отримали термінове повідомлення про підозру захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт у мешканця Ратнівського району.

Про це повідомили на сайті Волинського обласного лабораторного центру.

Чоловік 15 квітня помітив укус кліща після перебування в лісі поблизу селаТур Ратнівського району. Перші симптоми захворювання з’явилися 7 травня. Хворий перебуває на стаціонарному лікуванні. Результати лабораторних досліджень очікується. Епідеміологічне розслідування триває.

Слід нагадати, що природні умови Волині є сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів, а саме на території області існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі, в меншій мірі на території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів. Загалом нараховується понад 40 ензоотичних територій. Протягом останніх 5 років в області зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту, і це складає 75% від усіх випадків по Україні. За останні 2 роки зареєстровано 7 випадків енцефаліту, з яких 2 — у 2019 році.

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів за період з першого квітня до 12 травня звернулось майже 60 осіб (в тому числі 18 дітей).

У 40% осіб укуси відмічалися після перебування на території лісових масивів та парків, у 60% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї, присадибних та дачних ділянках. Протягом останнього тижня відмічається збільшення кількості таких звернень, а саме за медичною допомогою звернулось 17 осіб, в тому числі 9 дітей. Території на котрих відмічались напади кліщів: Луцький район (8), м.Луцьк (3), Ківерцівський район (3), Рожищенський район (1), за межами області (2).

Неблагополучною є епідемічна ситуація з іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма), котра з кожним роком ускладнюється. Загалом в області нараховується близько 130 ензоотичних територій. У минулому році відмічено ріст захворюваності на 34% (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018 році). Найбільше у 2019 році захворілих осіб реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та м. Луцьку. Хвороба реєструється у всіх районах та містах області.

Лікарі – епідеміологи вкотре нагадують, що плануючи відпочинок на природі не варто забувати про основні заходи профілактики укусів кліщів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні