Розповіли, чи можна заразитися COVID-19 під час купання або через рибне меню

0
-8
Розповіли, чи можна заразитися COVID-19 під час купання або через рибне меню
Розповіли, чи можна підчепити COVID-19 купаючись в морі, річці, басейні або через рибне меню.

Як повідомляє пресслужба Асоціації рибалок України, проведені роботи Вищою радою з наукових досліджень Іспанії (CSIC) з'ясували, що купання в морі безпечне. Солона вода і сонячне ультрафіолетове випромінювання перешкоджають поширенню COVID-19.

У басейнах нас від хвороби захищає хлорування води. Головне - підтримувати правильний рівень хлору в воді. У той же час рекомендується прийняти душ до і після басейну, а також дотримуватися необхідних заходів гігієни і безпеки при відвідуванні громадських місць.

Сауни і парові лазні теж вважаються безпечними, так як в них постійно висока температура (вище 60 градусів), а вона згубна для COVID-19.

У річках через течію ризик зараження мінімальний. Загроза зараження йде не від води, головним каналом зараження є респіраторні виділення людей. Тому необхідно на пляжах, так само як і в громадських місцях, дотримуватися спеціальної дистанції і уникати великого скупчення людей.

В перших числах червня в зв'язку з закінченням нерестової заборони, буде дозволена любительська риболовля.

І хоч перші випадки зараження COVID-19 і були зареєстровані на «Рибному ринку» в місті Ухань, але риба не є переносником цієї хвороби і, вживаючи її в їжу заразитися неможливо.

Навпаки, для зміцнення імунітету лікарі рекомендують під час карантину в обов'язковому порядку включити в ваше меню рибні страви. Адже риба - джерело повноцінного білка з величезною кількістю незамінних амінокислот. У риб'ячому м'ясі містяться всі основні вітаміни, необхідні нашому організму. Її вживання рекомендовано 2-3 рази в тиждень для підвищення імунітету, профілактики запальних захворювань та здоров'я нервової і серцево-судинної систем.


«Вітчизняна риба смачна і корисна, особливо це стосується морської риби. Інша справа, що внутрішні водойми останніми роками через маловоддя забруднюються надміру. А це середовище існування риби. Тому вона хворіє і може бути заражена гельмінтами. Річкову або озерну рибу необхідно готувати, дотримуючись ретельної термообробки. А ось робити суші, роли, тартари інші страви з сирої риби смертельно небезпечно» – радить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Сьогодні через корупцію в рибному відомстві процвітає браконьєрство, яке за масштабами зрівнялося з офіційними виловом, і становить 80-100 тисяч тонн в рік. Щодня з наших водойм браконьєри виловлюють понад 400 тонн водних біоресурсів. За неофіційними даними тіньовий рибний ринок оцінюється в 4-5 млрд. грн.

Незаконно виловлена риба нелегально переробляється і реалізується в «тіні». При таких обставинах, ні про який фіто-санітарний контроль мови бути не може. Тому в останні роки почастішали випадки захворювання смертельно небезпечною хворобою - ботулізмом, важким харчовим отруєнням, викликаним вживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Ця хвороба вражає нервову систему людини.

Відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних - практично неможливо - кажуть в Асоціації рибалок України - Кращий спосіб захистити своє здоров'я - утримуватися від їжі, про якість якої вам нічого невідомо. У зоні ризику - копчена, в'ялена і солона риба.

Найчастіше зараженою ботулізмом, є продукція, яку продають з рук. Але, інфікованими можуть бути і продукти у великих магазинах, супермаркетах або на ринках.

«На жаль, ми сьогодні не можемо говорити про ефективний контроль над виготовленням і реалізацією харчової продукції. До цього часу у нас в країні так і не вели Сертифікат Походження рибної продукції, документ що відповідає за легальність товару. Тому споживач не може сьогодні отримати достовірної інформації про продукцію» – говорить доктор економічних наук Віталій Скоцик.

І пам'ятайте, рибний продукт дуже корисний, але за умови, якщо він свіжий, неякісний може бути смертельно небезпечний.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні