Жителі волинського села впізнали ікони зі свого храму серед викрадених

0
12
Жителі волинського села впізнали ікони зі свого храму серед викрадених
Жителі села на Горохівщині впізнали ікони зі свого храму серед викрадених.

Про це пише газета «Волинь».

Минуло трохи більше року, як мешканці Смоляви дуже болісно сприйняли новину про те, що напередодні празника святого Василя обікрали їхню святиню – церкву архістратига Михаїла, пам’ятку архітектури місцевого значення, зведену в 1783 році

Злодії «перекусили» болт кріплення навісного замка на вхідних дверях храму і вирізали з трьох рам полотна з іконами, кожній з яких більше 200 років. До рук злочинців потрапили образи Почаївської Божої Матері, Миколая Чудотворця, Марії Магдалини, а також книга «Євангеліє».

Цехи, в яких реставрували пам’ятки мистецтв, а також близько шістсот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих 17-19 століттями, виявили під час санкціонованих обшуків оперативники управління стратегічних розслідувань.

Навряд чи смолявці ще мріяли побачити свої обереги, до яких молилися їхні діди-прадіди, та цими днями дізналися, що завдяки спецоперації, проведеній слідчими ГУНП у Тернопільській області, працівниками відділу розслідування особливо тяжких злочинів та бійцями спецпідрозділу КОРД під процесуальним керівництвом обласної прокуратури було викрито організовану групу, що організувала бізнес на антикваріаті.

«Цехи, в яких реставрували пам’ятки мистецтв, а також близько шістсот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих 17-19 століттями, виявили під час санкціонованих обшуків оперативники управління стратегічних розслідувань» - повідомили в ГУНП Тернопільської області.

Було попередньо встановлено, що у склад злочинної групи входило семеро осіб. Двоє з підозрюваних є уродженцями Молдови, які взяли в спільники знавців сакрального мистецтва, юристів, підручників. Інформацію про ікони, писані в 17-19 століттях, знаходили в соцмережах та довідкових виданнях. Потому оборотні, перевтілившись у прихожан, у різних областях України попередньо оглядали місця злочинів, приїжджаючи на Богослужіння, і не боячись гріха, чинили наругу: крали не лише ікони, а й давні Біблії, Хрести, чаші та молитовники.

Викрадене фактично одразу переправляли поштою на Одесу. Уже після цього фахівці реставрували ікони. Їх готували до продажу через аукціони й переправлення за кордон

Прокурор Тернопільської області Петро Бойко інформував, що трьох учасників угруповання затримали згідно статті 208 КПК, а про цю резонансну подію розповіли в новинах телевізійники.

У Смоляві цей сюжет дивилася Марія Бєшко. Медійники продемонстрували кілька вилучених образів, та пані Марія серед них встигла вловити знайомий погляд Божої Матері Почаївської на іконі. Можливо, саме вона протягом століть була оберегом жителів Смоляви.

Поліцейські з екрана просили людей упізнати своє, отож Марія Миколаївна негайно зателефонувала до Смолявського сільського голови Тетяни Столярчук, а Тетяна Вікторівна відразу ж поїхала до працівників Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області, щоб повернути належне громаді.

Правоохоронці задокументували свідчення заявниці, матеріали будуть скеровані в ГУНП у Тернопільській області, тож смолявці з нетерпінням чекають результатів необхідних експертиз.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні