--> На Волині почався сезон кліщів: 40 людей уже постраждало від укусів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині почався сезон кліщів: 40 людей уже постраждало від укусів

0
3
На Волині почався сезон кліщів: 40 людей уже постраждало від укусів
Волинян попереджають про небезпечні захворювання, які передаються укусами кліщів. Навіть попри карантин у квітні 40 волинян ( в тому числі 9 дітей) покусали кліщі.

Позаяк з 11 травня буде скасовано частину обмежувальних заходів (відкриття парків, скверів, зон відпочинку, літніх майданчиків) лікарі – епідеміологи застерігають: плануючи відпочинок на природі, не варто забувати про основні заходи профілактики захворювань, що передаються через укуси кліщів. Адже пік їх активності у природі припадає саме на квітень-травень та серпень-вересень.

Так, за оперативними даними Волинського лабораторного центру до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом квітня звернулось близько 40 осіб (в тому числі 9 дітей).

У 65% осіб укуси з’явилися після перебування на території лісових масивів та парків, у 35% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї та присадибних ділянках.

Протягом останнього тижня спостерігається збільшення кількості таких звернень. За медичною допомогою звернулось 9 осіб, в тому числі 2 дітей.

Довідково:

Який вигляд має кліщ?

Кліщі відносяться до павукоподібних і по вигляду нагадують маленьких павучків довжиною від 2 до 4 міліметрів.

Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі і в будь-яку погоду. Але, як правило, їх менше в суху жарку погоду і більше в прохолодну, похмуру.

Найкращим місцем для їхнього життя підходять листяні і хвойні ліси, зарості чагарників, галявини і луки, густо порослі високою травою, береги річок і сонячні схили гір.

У наш час, кліща можна зустріти не тільки в лісі, але й на своїй дачній ділянці, в міському парку або в сквері. У більшості випадків вони чекають свою жертву на землі або у високій траві. Коли людина проходить повз таку рослину, зачіпає її, кліщ переповзає на одяг. Він міцно чіпляється за людину і шукає місце для укусу.

Пошуки вдалого місця можуть зайняти більше 3 годин. Якщо за цей час, ви встигнете його виявити, то укусу, в якому таїться потенційна небезпека, можна уникнути. Під час укусу виділяється спеціальна знеболювальна речовина, тому ви навряд чи його відчуєте. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт на місці укусу.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними навіть маленькі кліщі – майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща).

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити на на ваше тіло й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах. Кліщі можуть потрапити до житла із букетами квітів, собаками або іншими тваринами.

Які небезпечні захворювання передаються через укус кліща?

Самі по собі кліщі не є небезпечними, але їх укуси загрожують людині небезпечними хворобами, насамперед такими як кліщовий вірусний енцефаліт та іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма).

Кліщовий вірусний енцефаліт – це гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи.

Вірус кліщового енцефаліту зберігається, розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням.

Зараження людини відбувається під час кровосмоктання кліща, при випадковому його роздавлюванні чи розчісуванні місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, рідше при вживанні в їжу сирого молока інфікованих тварин.

Перші прояви хвороби проявляються через 7-14, деколи 30 діб.
Гострому періоду може передувати стан, аналогічний тому, що при гострих респіраторних захворюваннях: слабкість, нездужання, головний біль, болі у м’язах, в ділянці шиї, плечах, попереку із відчуттям оніміння.

Хвороба починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.

Захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт в області носить спорадичний характер (за останні 2 роки зареєстровано 7 випадків енцефаліту, з яких 2 — у 2019 році). А характерним і важливим для поширення хвороби є укус кліща під час перебування захворілих осіб на території активно діючого природного осередку кліщового енцефаліту: на Волині це майже вся територія Ратнівського району, в меншій мірі території К.Каширського та Ківерцівського районів.

Хвороба Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) – це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного періоду від однієї до шістдесяти діб, найчастіше – 14 діб. Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.

Нині в області встановлено майже 130 населених пунктів, де виявлявся кліщовий лаймбореліоз. Хвороба реєструється у всіх районах та містах області та має тенденцію до росту.

У минулому році відмічено ріст захворюваності на 34% (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018році). Найбільше у 2019 році захворілих осіб реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та м. Луцьку.

Як вберегтися від укусів кліщів?

- Подбайте про відповідний одяг.

- Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик укусів кліщів.

- Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.

- Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

- При поверненні додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.

- Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.

- Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

- Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.

- Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою.

- Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності — скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

Якщо Ви виявили кліща на шкірі:

- Негайно зверніться до найближчого травмпункту.

- У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

- Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

- Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином.

- Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку.

- За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

- Ретельно вимийте руки з милом.

- Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні