У Португалії припускають, що від коронавірусу може захистити щеплення БЦЖ. Інтерв’ю лучанки

0
3
У Португалії припускають, що від коронавірусу може захистити щеплення БЦЖ. Інтерв’ю лучанки
Лучанка Мирослава Мартинюк – голова асоціації українців у Португалії «Словесна піраміда». Уже двадцять років поспіль жінка живе та працює за кордоном – в Португалії. Як і Україна, через пандемію COVID-19 сьогодні ця країна на карантині.

Як все починалося, яких помилок допустилися місцеві медики та влада, а також про те, як ховають португальці померлих, які інфіковані коронавірусною інфекцією, лучанка розповіла в інтерв’ю ІА Волинські Новини. Спілкувалася Вікторія Семенюк.


Перші хворі на COVID-19 у Португалії з’явилися наприкінці лютого – на початку березня, після серії традиційних для країни карнавалів в останній місяць зими.

«Багато вчителів у цей час відпочивали в Італії. На кінець лютого припадають тижневі канікули у школярів. Це саме той період, коли в Італії вже був спалах епідемії COVID-19, але всі мовчали. Розпочалося навчання у школах. Вчителі, не знаючи, що вони вже інфіковані, йшли на роботу, в класи, до дітей, контактуючи і розповсюджуючи збудник хвороби. Після перших підозр на коронавірус, у нас миттєво ввели карантин», – розповіла лучанка.

Найшвидше і найсильніше розгорілося вогнище COVID-19 на Півночі Португалії, поблизу кордону з Іспанією. Тож місцева влада негайно ввела жорсткий карантин з 17 березня.

«Ми поважаємо закони країни, в якій проживаємо. Ніхто, жодна людина, немає права його порушувати, бо у такому випадку загрожує кримінальна відповідальність. У Португалії немає мітингів - ні звичайних, ні проплачених. Всі згуртувалися і дотримуються правил карантину. Мені боляче і соромно за окремих українців. Коли ж і ми станемо свідомою нацією...? І чи станемо? 30 квітня уряд Португалії оприлюднив план відновлення економічної діяльності та скасування карантинних заходів, який передбачатиме три етапи. На кожному етапі проводитиметься моніторинг ситуації: чи діють вжиті заходи, чи вони потребують внесення змін, адаптації тощо. Також слід врахувати, що передбачені строки можуть бути змінені», - каже пані Мирослава.

Перший етап виходу Португалії із карантину відбувся 4 травня.

Згідно із цим етапом, за умови обов’язкового носіння захисних масок відкрили невеликі магазини (переважно ті, які облаштовані дверима, що виходять на вулицю); перукарні, салони краси, автосалони; державні реєстраційні органи (repartições de finanças, conservatórias), сервіси з надання послуг громадянам без скупчення людей; книгарні, бібліотеки та архів тощо.

Також у Португалії дозволили роботу у приміщеннях до 200 м2; курсування автобусів із ізольованою кабіною водія; індивідуальні спортивні заняття (теніс, гольф).

Другий етап послаблення карантинних заходів планують ввести з 18 травня.

Він дозволить: роботу у приміщеннях до 400 м2; роботу ресторанів, музеїв, кафе, терас, палаців тощо. З цього моменту планують відновити навчання у школах для учнів 11 та 12 класів. Окрім того, уряд уповноважив місцеві органи влади приймати рішення щодо відкриття інших установ.

З 1 червня планують третій етап виходу із карантину.

Так, за умови відсутності нових спалахів вірусу COVID-19, з першого дня літа запрацюють дитячі садочки, дошкільні заклади та заклади з надання соціально-освітніх послуг (приймають дітей віком від 6 років); усі магазини; державні установи з надання послуг громадянам (lojas do cidadão); торгівельні центри; кінотеатри та театри з обмеженою місткістю. Відновлять спортивні змагання на відкритому повітрі без глядачів та колективні спортивні заняття.


Нині у Португалії ситуація із COVID-19 – контрольована.

«Люди дисципліновані, відповідальні, дотримуються всіх приписів МОЗ - чіткого плану карантину, ізоляції, дотримуються всіх пунктів, до дрібниць. Усі, без виключення, носять засоби індивідуального захисту. Хоча й у нас був період, коли у магазинах годі було купити навіть мило, не кажучи про маски чи рукавички. Відповідно підскочили догори ціни на речі першої необхідності. І це Європа, а не Україна! Але, загалом, стратегія боротьби з коронавірусом у Португалії досить чітка. Мабуть саме тому, що все заплановано заздалегідь. Саме тому у порівнянянні з іншими країнами Португалія показала такий хороший результат у боротьбі з недугою», – поділилась лучанка.

Португальці виходять з дому лише за потреби – за продуктами до магазину чи за ліками до аптеки.

Жодних прогулянок чи поїздок. Похід у гості, шашлики – це все заборонено. Якщо хтось десь працює, то має мати від фірми чи підприємства підтверджуючий документ, що він чи вона прямує на роботу. Стратегічні об`єкти працюють. Рух особистих транспортних засобів – лише в межах району, і тільки з документом, що підтверджує місце проживання. На вулицях цілодобово чергує поліція, у тому числі й дорожня, а також міграційна служба(SEF).

У Португалії побутує гіпотеза, що від COVID-19 може захистити щеплення від туберкульозу.

За словами очільниці асоціації українців у Португалії, великим плюсом, який можна зарахувати місцевим мешканцям, є те, що із самого початку карантину ніхто не ігнорував поради МОЗ, не жартував із пандемії.

«Португальці - це те населення, яке все сприйняло дуже серйозно. Коли у Китаї розпочалася пандемія, то дві-три доби китайці це активно обговорювали, не надто серйозно сприймаючи. Із моїх знайомих у Португалії, дякувати Богу, ніхто не захворів. І вже досить довгий час жодної інформації про випадки захворювання на коронавірусну інфекцію серед українських емігрантів немає. До речі, тут, у Португалії, побутує гіпотеза, що від COVID-19 може захистити вакцинація БЦЖ (щеплення проти туберкульозу). Місцеві лікарі вважають, що у щеплених людей імунна система сильніша», поділилася лучанка.

На час пандемії у Португалії багато лікарень перевели на режим інтенсивної терапії, з усім відповідним обладнанням, включаючи апарати ШВЛ (штучної вентиляції легень).

«Сьогодні лікарі чітко справляються з навантаженням. Вони повністю забезпечені усією амуніцією, в результаті чого процент зараження медперсоналу досить малий. У лікарнях, у відділеннях інтенсивної терапії є вільні місця. Лікарі працюють у посиленому режимі, а це понад 10-12 годин на добу. Вже є підготовлені тимчасові терапевтичні відділення. Під них використали великі спортзали, конференц-зали, приватні клініки. Ці терапевтичні відділення приймають пацієнтів із полегшеними симптомами. Це роблять для того, щоб пацієнти із COVID-19 перебували під контролем медперсоналу. Усі ліжка розташовані одне від одного на відстані 3 метри», - розповіла землячка.

Щодо поховання тіла інфікованих людей, то, як і в Україні, похорон обмежений.

На церемонії присутня виключно родина у кількості до п’яти осіб. Домовини закриті. Зазвичай померлих, які хворіли на коронавірус, кремують, але це за бажанням сім`ї. Тіло перевозять спеціальним транспортом, водій та персонал ритуальної служби – у спеціальних «скафандрах».

Мирослава Мартинюк зізналася, що їй і боляче читати коментарі співвітчизників, які ганьблять президента і владу України.

Лучанка висловила думку, що якби українська влада не пішла на випередження із карантинними заходами, то в Україні ситуація із COVID-19 могла би бути взагалі критичною.

"Якщо провести паралель з іншими країнами, то, в принципі, в Україні все відбувається правильно. Але ж ми звикли в усьому шукати негатив. У нас інший менталітет, на жаль, ми така нація, якій часто наплювати на інших, нас хвилює тільки особисте «Я». І справа не у президентові, не у владі. В усьому світі економічна криза, яка зачепила й Україну, а разом з тим ще й пандемія. Тому важко всім, без винятку», зауважила пані Мирослава.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні