Як багатодітна мама з Волині стала популярним кондитером. ФОТО

0
9
Як багатодітна мама з Волині стала популярним кондитером. ФОТО
3 травня в Україні професійне свято відзначають кондитери. Люди, яким до снаги створювати шедеври із різних видів тіста, кремів та безе.

Торти, тістечка, імбирне печиво, макаруни та багато інших смаколиків ‒ усе це залюбки випікає мешканка Ратного Олена Приймачук. 38-річна багатодітна мама власним прикладом довела, що кондитерами не народжуються, а ними стають.


ВИПІКАННЯМ ТОРТІВ ЗАХОПИЛАСЯ В ДЕКРЕТІ

«За освітою я ‒ вчитель початкових класів. Під час декретної відпустки захопилася випіканням тортів. Особливо це заняття «затягнуло» після народження третьої дитини. Вже 5-й рік я випікаю кондитерські вироби на замовлення, маю окреме робоче приміщення і логотип домашньої пекарні», ‒ розповідає Олена.


Кондитерка наголошує, що це хобі ‒ не з дешевих. Воно вимагає постійного вдосконалення майстерності. А ще треба слідкувати за новинками кулінарної моди. Та й вдалий тортик не спечеш із продуктів «на око» ‒ слід мати точні ваги, кулінарні термометри, сучасну техніку та цілий арсенал формочок, лопаток, вінчиків й іншого необхідного інструменту.

«Я їжджу на курси відомих кондитерів, переглядаю онлайн майстер-класи, постійно випробовую щось нове. Хороший кондитер ніколи не скаже, що він вже все вміє», ‒ каже Олена Приймачук.

Мешканці Ратного та довколишніх сіл запрошують Олену для оформлення кенді барів з нагоди святкування хрестин, весіллів, ювілеїв, дитячих свят.

«Готуючи солодкий стіл, я маю врахувати колір і тематику свята, смаки і побажання замовників, оформлення фотозони. Тому все попередньо узгоджую», ‒ ділиться тонкощами роботи кондитерка.

КОНДИТЕРКУ ПІДТРИМУЄ ВСЯ РОДИНА

За словами жінки, їй неабияк допомагають діти та чоловік. Старша донька повністю заміняє Олену на домашній кухні, поки мама чаклує в кондитерській майстерні. Молодші підказують, якими мають бути «солодкі» герої мультиків на замовленому торті. Чоловік повністю поділяє захоплення дружини і допомагає у виборі потрібної побутової техніки.

«Ми якось намагалися рахувати, скільки тортів я спекла на замовлення за ці 5 років. Зійшлися на тому, що понад тисячу. Хтось любить бісквіти, хтось медові чи макові коржі. Якщо в людини алергія на мед, заміняю його штучними сиропами. Багато продуктів купую через інтернет, бо в райцентрі їх нема», ‒ розповідає Олена.

Тим, хто має намір стати кондитером, жінка радить спробувати себе в різних техніках випічки і оформлення. «Якщо ви любите бути на кухні, працювати з тістом, експериментувати, у вас все вийде. Я починала з рецептів із книжечок та газет, вчилася робити мастику методом проб і помилок. Нині багато відео досвідчених кулінарів, які доступно розкривають професійні секрети», ‒ каже Олена Приймачук.

Жінка наголошує, що кондитер повинен мати особливу смакову пам’ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак. А ще величезну творчу уяву і навіть знання в галузі архітектури, скульптури, а так само художнього мистецтва. Кондитер зобов’язаний прекрасно розбиратися не тільки в продуктах, але і в їх поєднаннях, складі, термінах та умовах зберігання.

РЕЦЕПТИ ВИПІЧКИ ВІД ОЛЕНИ ПРИЙМАЧУК

Медові тістечка

Для тіста: 1 яйце, 80 г цукру, 40 г меду, 50 г масла, 0,5 ч ложки соди, 190-200 г борошна.

Яйце, цукор, мед і масло змішати, поставити на маленький вогонь. Масу постійно помішувати, не доводячи до кипіння. Зняти з вогню, додати соду (буде дуже пінитись). Охолодити до кімнатної температури і додати борошно. Тісто залишити в холодильнику на 2 години, краще на ніч.

Для крему: 100 г вершків (не менше 33%), 300 г сиру маскарпоне, 50 г цукрової пудри. Все збити разом до стабільної маси (головне ‒ не перебити) і крем готовий.

Тортик «Макове диво»

Тісто №1. 7 жовтків, 4 ст ложки цукру, 4 ст ложки борошна, 1ч ложка порошку для випічки, 2 ст ложки оцту, 7 білків, 1 скл цукру, 3 ст ложки борошна, 3 ст ложки крохмалю, 2 ст ложки оцту, 1 ч ложка порошку для випічки.

Жовтки збиваємо з цукром, додаємо оцет і борошно, перемішане з порошком для випічки. Форму розміром 22 на 35 см вистеляємо пергаментом і виливаємо тісто, відставляємо. Збиваємо білки із цукром, додаємо оцет, борошно, крохмаль і порошок для випічки. На жовте тісто насипаємо сухий какао-порошок і виливаємо біле тісто. Пекти разом.

Тісто №2. 5 яєць, 5 ст ложок цукру, 5 ст ложок борошна, 2 ст ложок сухого маку, 1 ч ложка порошку для випічки.

Яйця збити з цукром до пишної маси, в 2-3 етапи додати борошно, порошок для випічки і мак. Обережно все вимішати. Випікати один корж. Як охолоне, розрізати навпіл.

Крем: 2 ст ложки меленої кави, 1 скл води, 5 ст ложок цукру, 3 ч ложки борошна, 3 жовтки, 300 г масла, 2 ч ложки рому або коньяку.
Заварити каву, настояти і процідити. До теплого напою докласти жовтки, цукор, борошно і на маленькому вогні заварити. Трішки остудити, додати масло і збити, наприкінці додати алкоголь ( за бажанням.

Збираємо перемазанець: половинка макового бісквіту (просочити сиропом 1:1 із води і цукру), крем, перший корж біло-жовтий, крем, друга половина макового бісквіту. Зверху ‒ крем. Оздобити горішками або сухим маком.

Оксана КУЦИК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні