В Україні від сьогодні для переказів від п'яти тисяч гривень потрібен паспорт

0
3
В Україні від сьогодні для переказів від п'яти тисяч гривень потрібен паспорт
В Україні сьогодні, 28 квітня, запрацюють оновлені вимоги під проведення фінансових операцій. Зокрема, якщо здійснювати перекази на суму від 5 тисяч гривень, клієнтам потрібно пройти обов’язкову ідентифікацію.

Це пояснила перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова, – пише "ТСН".

Тобто, переказати або зі своєї картки, або підтвердити свою особистість в терміналі за допомогою картки чи паспорту.

Як зазначила Рожкова, для більшості банківських клієнтів нововведення будуть непомітні, адже всі клієнти банків вже мають картку, тобто є ідентифікованими. Водночас, перевірятимуть тих, хто переказує понад 400 тисяч гривень та здійснює, наприклад, переказ коштів за кордон.

Звітувати потрібно про такі операції:

- готівка;

- переказ коштів за кордон;

- операції політиків;

- операції клієнтів з держав, які працюють "в антилегалізаційній сфері", як наприклад Північна Корея.

"Це все дасть змогу легше дихати бізнесу та банківським клієнтам”, – пояснила Рожкова.

Перша заступниця очільника НБУ розповіла, що здебільшого йдеться про перекази без відкриття рахунку, до прикладу, під час поповнення рахунку через термінал на суму понад 5 тис грн. Тоді потібно буде підтвердити свою особистість або за допомогою карти, або з документом, який посвідчує особу. Термінали, із її слів, до кінця року будуть облаштовані спеціальними пристроями, які будуть сканувати інформацію і таким чином ідентифікувати людину.

Але ідентифікація не буде потрібна для:

- сплати комуналки, оплати податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми); сплати кредиту до 30 тис. грн;

- оплати товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);

- всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;

- зняття коштів з власного рахунку.

Співзасновник Monobank Олег Гороховський в Telegram також додав, що під час здійснення переказів від 5 до 30 тис.грн відправник повинен буде вказати ПІБ одержувача, а під час переказу понад 30 тис.грн додатково вказати номер рахунку одержувача.

Зазначимо, що нові вимоги запроваджуються у зв'язку з набуттям чинності закону "Про запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні