Листя смородини і малини – основа «молодильного» чаю

0
-3
Листя смородини і малини – основа «молодильного» чаю
Останнім часом у світі все більшої популярності набуває зелений чай. Він містить багато антиоксидантів, що перешкоджають старінню організму. Напій сприяє також виведенню з організму шкідливих для здоров'я важких металів - свинцю, кадмію, ртуті, цинку. До речі, зелений чай не рекомендують змішувати з молоком, цукром, лимоном.

Багато травників відстоюють думку, що людині допомагають саме ті рослини, які ростуть у її місцевості. Головне: встигнути зібрати листки, доки рослини не перецвітуть. Найпоширенішими є листя малини і смородини.

Листя малини має потогінну, жарознижувальну, протизапальну і антисептичну дією; чай з них стане незамінним при простудах, ГРВІ, бронхітах, а також при захворюваннях серцево-судинної і травної систем.

Листя смородини, заварене у вигляді чаю – унікальний загальнозміцнюючий засіб. У ньому є біологічно активні і дубильні речовини, ефірні олії, вітаміни і фітонциди. У них міститься більше вітаміну С, ніж у самих ягодах. Тому чай вживають як очищувальний, сечогінний, протиревматичний, протизапальний, антисептичний і тонізуючий засіб.


Як сушити?

По-перше, треба правильно вибрати час для збору сировини. Листя малини і смородини можна зривати тільки тоді, коли вони на кущі розпустилися, але не пізніше того моменту, коли з'явилася зав'язь.

По-друге, найкращим часом доби для збору листя є так званий «середній» ранок, коли роса вже зійшла, але яскравого сонячного світла поки ще немає. Але листки повинні бути сухими, не після дощу.

По-третє, сушити сировину можна тільки під навісом, щоб листки не згоріли. Але, в той же час, має бути дуже сухо, щоб вони не загнили і не почорніли.

Як зберігати?

Висушене листя має зберігатися в полотняних або паперових торбинках. Як варіант можна викласти в керамічний або скляний посуд з дуже щільними кришками.

Максимально допустимий термін зберігання сировини – два роки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні