Топ-10 маринадів для шашликів

0
3
Топ-10 маринадів для шашликів
Сьогодні супермаркети пропонують великий вибір замаринованого м’яса і готового вугілля для приготування шашликів. Але цей варіант – для лінивих. Ми ж пропонуємо добірку найпопулярніших маринадів, аби приготувати смакоту власноруч.

«Бульбашковий»

На 1 кг м’яса: 1,5 л сильногазованої мінеральної води (питної, а не лікувально-столової), 2 цибулини, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка чорного перцю горошком, свіжа зелень

Цибулю накраяти кубиками, натерти нею м’ясо, викласти його в каструлю, перекладаючи гілочками зелені, цибулею, сіллю і горошинами перцю. Залити водою і витримати від 1 год (свиняча шия) до 4 год (жорстка яловичина).

Кефірний

На 1 кг м’яса: 0,5 л кефіру (жирністю не більш як 2,5%), 0,5 кг цибулі, 10 горошин чорного перцю, 1 ч. ложка хмелі-сунелі

Цибулю порізати кубиками, трішки прим’яти, змішати з хмелі-сунелі та сіллю. Перетерти м’ясо з цибулевої сумішшю, залити кефіром, вимішати руками, щоб кефір покрив кожен шматочок м’яса, і витримати мінімум 2 год на холоді.

З цибулею

На 1 кг м’яса: 700 г цибулі, 2 ч. ложки чорного меленого перцю, сіль

Цибулю почистити і натерти на дрібній тертці (або в блендері), щоб утворилося цибулеве пюре. Змішати його з перцем і сіллю та покласти туди порізане м’ясо. Оптимальний час маринування – 2 год. Якщо м’ясо жорсткувате – 3-4 год. Перед смаженням цибулю з м’яса зняти.

Винний

На 1 кг м’яса: 0, 5 л червоного сухого вина, 2 цибулини, 1 ч. ложка солі, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю

Цибулю порізати кубиками (як на звичайну засмажку до супу). М’ясо ретельно розтерти з перцем та цибулею, залити вином і залишити маринуватися на ніч.

Пивний

На 1 кг м’яса: 250 мл світлого пива, 2 середні цибулини, 100 мл олії, сік половини лимона, 1 ст. ложка гірчиці в зернах, по 0,5 ч. ложки червоного і чорного меленого перцю

М’ясо порізати на шматки, залити пивом і витримати 2 год. Потім пиво злити, м’ясо приправити прянощами, перекласти порізаною на півкільця цибулею та залити сумішшю олії з лимонний соком. Залишити маринуватися на 10 год.

Аджичний

На 1 кг м’яса: 1 півлітрова баночка аджики, 10 горошин чорного перцю, 1 ч. ложка солі, 0,5 скл. яблучного оцту

М’ясо пересипати перцем, додати аджику й оцет, добре перемішати руками, маринувати 2 годи.

Лимонно-оливковий


На 1 кг м’яса: 0,5 скл. оливкової олії, сік половини лимона, 3 зубці часнику, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка червоного меленого перцю, базилік

Часник пропустити через прес, додати до порізаного м’яса, посолити, поперчити, добре перемішати руками, втираючи спеції в кожен шматочок. Залити олією, перемішати. Лимон розрізати навпіл і видушити сік просто на м’ясо, ще раз добре вимішати. Залишити маринуватися мінімум на 3 год.

Томатний

На 1 кг м’яса: 500 мл томатного соку, 3 цибулини, 100 мл яблучного оцту (можна замінити білим сухим вином, але не звичайним столовим оцтом), по 0,5 ч. ложки меленого мускатного горіха, коріандру і чорного перцю

М’ясо порізати на шматочки й добре натерти сумішшю мускату, перцю та коріандру. Цибулю порізати кільцями. Скласти м’ясо в каструлю, перекладаючи кільцями. Залити сумішшю томатного соку і яблучного оцту. Маринувати 8-10 год.


Квасовий

На 1 кг м’яса: 1 л натурального бочкового квасу без хімічних домішок, 2 цибулини, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка чорного меленого перцю

Цибулю порізати півкільцями. М’ясо поперчити, скласти в глибоку посудину, перекладаючи цибулею. Мед розчинити у квасі, залити м’ясо. Маринувати 2-3 год.


Чайний


На 1 кг м’яса: 3 цибулини, 1 ч. ложка чорного меленого перцю, 2 ст. ложки чорного чаю, 500 мл води
Заварити чай окропом, дати настоятися 15 хв, процідити. Цибулю порізати кубиками. М’ясо поперчити, перетерти з цибулею, залити холодним чаєм і витримати 5-6 год.

НА ЗАМІТКУ

Шматки м’яса мають бути покриті маринадом, але не плавати у ньому. Маринувати ліпше на ніч, в емальованому або скляному посуді. Ставити у холодильник.

Для жирного шашлику ліпше брати м’ясо з шиї, для менш жирного – вирізку. Нарізати шматками приблизно 4х4 або 5х5 см. Різати треба ВПОПЕРЕК ВОЛОКОН, а не вздовж! На 1 кг м’яса потрібно 8 дрібок солі й 10 – спецій.

НА ЧОМУ СМАЖИТИ?

Найкраще – на традиційному мангалі. Його висота має бути такою, щоб м’ясо було над вуглинами заввишки 10-15 см. Якщо нижче – підгоратиме, вище – не спечеться до готовності. На дні чи стінках мангала мають бути отвори для доступу повітря, інакше хорошого вугілля, а отже, і шашлику не вийде.

Якщо нема мангала, можна викласти багаття з підручних негорючих матеріалів, скажімо, з цегли чи каміння. Ще один варіант: викопати ямку завглибшки 20, завдовжки 80 і завширшки 40 см. Результат не гірший – вуглини можна буде розкласти рівномірно на дні. Шампури використовуйте або з нержавійки, або дерев’яні. Головне, щоб ви могли рівномірно прокручувати нанизане м’ясо.


ЯКІ ДРОВА ВЗЯТИ?

Спеціалісти рекомендують використовувати виноградну лозу. Категорично заборонені дрова з хвойних порід зі смолястою деревиною.

Для шашлику з птиці підійдуть дрова з фруктових дерев; для баранини та свинини – вишневі, березові чи липові. Телятину найліпше смажити на березі, липі або фруктових дровах.

Можна відразу купити готове вугілля, запаковане в паперові мішки. Достатньо лише розпалити маленьке вогнище, насипати вугілля, зачекати, поки воно розгориться, і смажити шашлики.

Не використовуйте бензин та керосин, щоб розпалити вогнище – інакше зіпсуєте страву шкідливими випарами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ


Рецепт маринаду для грибів Рецепт маринаду для грибів
12 червня, 2020, 09:00
0
9
Як спекти смачну рульку Як спекти смачну рульку
25 квітня, 2020, 09:00
0
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні