Йод, зеленка та борна кислота – помічники дачників

0
6
Йод, зеленка та борна кислота – помічники дачників
ЙОД

Цей чудовий антисептик – ворог усілякої гнилі. Його розчином (5- 10 крапель йоду на 10 л води) рекомендують обприскувати полуниці та суниці перед цвітінням – двічі-тричі з інтервалом у 10 днів.

Розчином краплі йоду на 3 л води поливають розсаду томатів, щоби збільшити продуктивність та розміри плодів. Після пересаджування розсади в ґрунт можна підживити ще раз, додавши у відро води три краплі йоду. Норма поливу – 1 л під кущ.


Якщо змішати в 10 л води 40 крапель йоду з 1 л сироватки та 1 ст. ложкою перекису водню, вийде прекрасний засіб для боротьби з осоружною фітофторою. А додавши на 9 л води 1 л знежиреного молока і 10-12 крапель йоду, отримують розчин, який знищує борошнисту росу на огірках.

ЗЕЛЕНКА

Зеленкою змащують рани рослинам у разі дрібного обрізування чи випадкового пошкодження замість садового вару.


Розведені у відрі води 40 крапель зеленки допоможуть врятувати томати від фітофтори, а огірки – від борошнистої роси.
Обприскування вишні слабким розчином зеленки сприяє кращому зав’язуванню плодів.

ТРИХОПОЛ

Проти фітофтори таблетку трихополу розчиняють в 1 л води й обприскують томати двічі на місяць.

РОЗЧИН МАРГАНЦЮ

Рожевим розчином марганцю рекомендують протруювати насіння перед висаджуванням, щоб знищити можливих збудників хвороб, які зимують у насінні. Для цього насіння замочують у розчині на 20 хв, а потім висушують.

Читайте також: Цибулиння - рівноцінна заміна марганцвки

Якщо у відро рожевого розчину марганцю (3 г на 10 л) додати борної кислоти на кінчику ножа, то вийде гарна рання підживка для полуниць, малини, смородини й аґрусу. Особливо ефективний цей варіант на ділянках із піщаними ґрунтами.


2 ч. ложки марганцівки, розчинені в 10 л води, врятують полуниці від сірої гнилі, якщо обприскати кущі відразу після цвітіння.

У темно-рожевому розчині марганцю замочують картоплю перед садінням, а також насіннєві бульби перед закладкою на зберігання.

ГЛЮКОЗА Й ВІТАМІН В1

Ці вітаміни використовують для підгодовування квітів. П’ять разів через два тижні рослини підгодовують таким розчином: 5 мл глюкози та 1 мл вітаміну В1 на 5 л води. Рясне і тривале цвітіння вам гарантоване!

БОРНА КИСЛОТА

Це перший помічник, якщо погано зав’язуються плоди. Розчин борної кислоти (2 г на півлітра води) влити у відро води й обприскувати всі рослини для стимуляції зав’язі.


Борну кислоту також застосовують як компонент комплексного розчину для замочування насіння перед садінням. Дві жмені цибулиння заливають літром окропу і змішують із завчасно підготовленим розчином попелу у співвідношенні 1:1. На 1 л такого розчину додають 1 г марганцю, 0,1-0,3 г борної кислоти і 5 г харчової соди.

ПЕРЕКИС ВОДНЮ

Цей препарат успішно може замінити марганець на етапі протруювання насіння. Його замочують у 10%-му розчині перекису на 20 хв, а потім промивають і просушують.

Для боротьби з фітофторою на відро води беруть 1 ст. ложку перекису та 40 крапель йоду й обприскують томати.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні