Поради господарям: якщо кури розкльовують яйця

1
5
Поради господарям: якщо кури розкльовують яйця
Іноді кури-несучки завдають шкоди господарям, розкльовуючи знесені яйця. Як зарадити ситуації і яка причина такої поведінки домашньої птиці? Пропонуємо дієві поради досвідчених зоотехніків.

ЧОГО БРАКУЄ ПТИЦІ

З усіх можливих причин найпоширеніша – незбалансоване харчування курей. Зокрема брак вітаміну D і кальцію, наявність в їжі шкаралупи з залишками білка або жовтка, потрапляння токсичних речовин в корм. У разі поганого харчування інстинкт виживання спонукає курей підтримувати організм в тонусі за рахунок тих поживних продуктів, які завжди напохваті.

До небажаного явища призводять тісні умови утримання, маленький вигульний дворик, незручні гнізда, поява великої кількості кліщів або інших шкідливих комах.

Деколи птахівники самі привчають пернатих ласувати яйцями, згодовуючи їм вміст щойно розбитих яєць. Привчені до таких ласощів, несучки починають сприймати і свої яйця як відмінний варіант для сніданку, обіду або вечері.

ЯК ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ

Насамперед слід скласти правильне меню. Курям щодня треба згодовувати рибне борошно, м’ясо-кісткове борошно, знежирений сир, молоко і молочну сироватку. Загалом продукти з великим вмістом білка мають становити 10% від загального обсягу корму.
У раціоні курей мають бути вітамінні добавки, сіль, крейда, кропива, бобове або люцернове сіно.

Щодня їм слід давати у невеликих кількостях вологу мішанку на основі тертих овочів: картоплі, моркви, гарбуза, буряка й капусти.
До кормів треба додавати по кілька грамів тваринного жиру: баранячого, свинячого, козячого або яловичого.

Господарям не треба забувати і про вітамінні добавки та протипаразитарні препарати, які можна придбати у ветаптеці.

НАРОДНІ МЕТОДИ

Щоб кури не розкльовували яєць, господарі підкладають їм у гнізда муляжі з крейди. Колись-таки курці набридне безуспішно клювати фальшиве яйце, і шкідлива звичка зникне сама по собі. Деякі господарі відучують птахів, обрізаючи дзьоби. Однак ветеринари категорично проти такого радикального методу, який завдає птиці великої шкоди.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Купіть в ветаптеці кальцій і проблеми нема
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні