Готуємося до Великодня: паски, які завжди вдаються

0
6
Готуємося до Великодня: паски, які завжди вдаються
Кожна господиня має випробуваний рецепт паски. Однак іноді хочеться потішити родину новими смаками. Наприклад, італійською пасочкою чи несолодкою, з якою можна їсти шинку або холодець.

Паска звичайна

1 кг борошна, 2 скл. теплого молока, 100 г дріжджів, 8-10 жовтків
250 г масла, 250 г цукру, 200 г родзинок, 100 г цукатів, 0,5 ч. ложки солі, цедра, ванільний цукор.

Дріжджі розкришити, додати тепле молоко, кілька ложок борошна і цукру, поставити в тепле місце. Тим часом розтерти жовтки з цукром і ванільним цукром до піни. Через 15-20 хв, коли розчина забродить, влити її в широку миску з пересіяним борошном і сіллю, перемішати легенько, додати перетерті жовтки й замісити. Якщо рідини забагато, підсипати борошна. Додати тепле розтоплене масло і ще раз вимісити до гладкості, щоб жир увібрався. Додати родзинки, цукати, цедру, акуратно вимісити, накрити рушничком і відставити.

Коли тісто підросте в об’ємі вдвоє, обім’яти, розкласти у форми на третину висоти, накрити і дати ще раз підрости. Тоді змастити верх жовтком і пекти 40-50 хвилин за 200°С. Виймати з форм холодними.

Паска ароматна

0,5 кг борошна, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру, 60 г вершкового масла, 150 мл 20% вершків, 5 жовтків, 0,5 ч. ложки солі, 0,5 скл. родзинок (можна суміш світлих і темних), 1/4 скл. сушеної журавлини, 0,5 скл. цукатів, 0,5 скл. січених горіхів, по дрібці кориці, гвоздики й кардамону.

Розчину готувати на вершках. Накрити рушничком і дати забродити. Жовтки розтерти з цукром. Масло розтопити й охолодити. Родзинки і цукати заздалегідь намочити в коньяку. У розчину додати перетерті жовтки з цукром, масло, сіль, все вимішати. Підсіваючи по ложці борошно, замісити гладке тісто. Намащеною розтопленим маслом долонею змастити кульку тіста, накрити рушничком і відставити на 1-1,5 год.

Додати в тісто родзинки, цукати, горіхи й вимішати. Викласти тісто у форми (на половину висоти) і дати підрости ще до години часу. Випікати 40 хв за 180°. Паска добре росте саме під час випікання.
Вистиглі паски можна прикрасити глазур’ю.

Глазур

200 г цукрової пудри, сік з половини лимона, 2-3 ст. ложки води, 2-3 ст. ложки коньяку.

На малесенькому вогні, а краще на водяній бані розтерти пудру з водою і коньяком, додаючи лимонний сік. Має бути біла гладка маса, якою відразу поглазурувати вистиглі паски.

Несолодка паска

1,5 скл. борошна заварити 1,5 скл. гарячого (киплячого) молока, вимішати, щоб не було грудочок. Як вистигне до кімнатної температури, додати 60-70 г дріжджів, розмішаних із ложкою цукру, вимішати й дати підрости.

15 яєць розділити на білки і жовтки. Жовтки розтерти на біло з 0,5 скл. цукру, білки збити на високу піну. Додати жовтки й білки до тіста, вимісити легко і дати ще раз підрости.

Як підросте, всипати через сито решту борошна, додати дрібку солі, 3/4 скл. теплого (не гарячого!) розтопленого масла, вимісити тісто дуже добре і довго, щоб відставало від рук. Усього може піти до 2 кг борошна.

Бляшки з високими стінками або форми вистелити пергаментом, намастити маслом і викласти тісто на 1/3 висоти. Можна все тісто ділити на 3-4 частини і заплести косами, а можна лише декорувати косами зверху. Накрити рушником і ще раз дати підрости, а як виросте – намастити збитим жовтком.

Пекти 1 год за 190-200° до рум’яної шкірки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні