Луцькі медики розповіли, як правильно утилізувати маски і гумові рукавиці. ВІДЕО

0
-2
Луцькі медики розповіли, як правильно утилізувати маски і гумові рукавиці. ВІДЕО
Згідно постанови Кабінету Міністрів, з шостого квітня українці перебувають у громадських місцях у засобах індивідуального захисту. Та мало хто знає, як правильно утилізувати захисні маски та рукавиці.

На центральних вулицях міста - поодинокі перехожі. Вони у масках та рукавицях, йдеться у сюжеті "Суспільного Волині".

Лучанка Леокадія розповідає, викидає використані маски разом із твердими побутовими відходами.

"Ми з чоловіком рідко виходимо, але масками користуємось. Зараз прийдемо і викинемо, тому що вона не придатна, щоби у ній ще раз ходити кудись", - каже жінка.

Лучанка Людмила Свинцицька каже, що маски не викидає: "Ні, ви знаєте я її перу та прасую. Маску треба міняти що 15 хвилин. То скільки їх вдень треба?"

Лучанка Владлена Боровічка має пакети для зберігання та утилізації рукавиць та масок. Розказує: "Ми приходимо додому, дезінфікуємо рукавички, кладемо їх у цей пакет і потім ми миємо руки, обережно знімаємо маску, і в нас є спеціальний пакет для цих масок.

Зі слів лікарки Ірини Андрійчишиної одноразові маски потрібно змінювати що дві години. Повторно не використовувати.

"Коронавірус передається контактним шляхом, і на масках, і рукавичках, якщо він там є, то зберігається досить тривалий час. Заборонено використовувати маску повторно. Одноразові маски ми знімаємо, тримаючи за зав’язки, складаємо її до середини, ось так тримаючи викидаємо її в одноразовий сміттєвий пакет. Тоді пакет зав’язуємо, після всього добре миємо руки", - зазначає медик.

У рукавицях можна ходити протягом дня, дезінфікувати, але на наступний день міняти, каже медичка.

Ірина Андрійчишина додає: "Вони ефективні. Коли ми хочемо піднести руки до обличчя, бачимо, що вони в рукавичках і це буде нас насторожувати. Особливо як що вони яскравого кольору. Не потрібно торкатися до обличчя! І рукавиці легше обробити дизрозчином".

Засоби індивідуального захисту кореспонденти побачили у металевих конструкціях паркану навколо місцевої школи. Мікробіолог Петро Бойко каже, що використані рукавички та маски відносяться до категорії епідемічно небезпечних відходів.

"Збереження своєї хвороботворної здатності коронавірус становить від кількох годин до 4-5 днів. 4-5 днів це означає, що ті речі, які могли бути інфікованими або зараженими від носія коронавірусної інфекції, становлять епідемічну небезпеку", - зауважує Петро Бойко.

Утилізацію сміття від населення, покладено на органи місцевого самоврядування. У Луцьку розпорядження про встановлення закритих контейнерів для утилізації захисних масок та рукавиць не було, сказав журналістам заступник начальника міського відділу екології Олег Гелета.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні