Способи фарбування великодніх крашанок

0
3
Способи фарбування великодніх крашанок
Неодмінним атрибутом Великодніх свят є писанки і крашанки. Пропонуємо способи фарбування яєць, які доступні в умовах карантину.

За допомогою лушпиння цибулі яйця фарбували ще наші прабабусі. Залежно від концентрації відвару, яйця можна пофарбувати від жовтого до червоно-коричневого кольору. Потрібно приготувати відвар з цибулиння і дати йому настоятися. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба узяти більше і варити його біля півгодини до того, як у відвар опустити яйця. Яйця опустити в настій, довести до кипіння і варити протягом 10 хв. Вийняти, остудити.


У відварі з молодого листя берези яйця можна пофарбувати у жовтий або золотистий колір. Відвар можна приготувати з сухого листя, настояти близько півгодини. Яйця вимити, опустити в теплий настій, варити 10 хв. після кипіння, вийняти й остудити.

Проваривши яйця у відварі кропиви, отримаєте яйця ясно-зеленого кольору.


Золотисто-жовтого кольору яйцям надасть куркума. У киплячу або гарячу воду (1 л) необхідно додати 3 столових ложки куркуми, потім або варити яйця, або просто дати настоятися деякий час. Працювати слід у рукавичках, оскільки змити фарбу після цієї приправи буде важко.

Концентрований чай або кава зафарбують яйця у насичений коричневий колір.

Чай каркаде надасть яйцям блакитного кольору. У 500 мл окропу додайте 5 ст. ложок чаю каркаде, залиште на ніч. Проваріть в цьому настої яйця близько 10 хвилин.

Щоб фарбування було стійким, в розчин з барвником можна додати трохи оцту (приблизно 1 ст.л.).

КРАШАНКИ У ЦЯТОЧКУ

Мокрі яйця обкачують в сухому рисі, загортають в марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилипнув до яйця) і варять в цибулинні звичайним способом. Виходять яйця в цятку.


Для отримання мармурового ефекту потрібно обернути яйця в цибулиння і зверху зав'язати яким-небудь бавовняним матеріалом.
При фарбуванні можна обмотати яйця різноколірними нитками, тоді на них вийдуть цікаві орнаменти.

Молоді листки різної форми (наприклад, петрушки чи агрусу) приклають до яєць, обмотують панчохою і туго зав'язують. Опустіть в міцний відвар бажаного кольору. Варити треба довго.

Замість рослин можна використовувати звичайний скотч. Його нарізають шматочками різного розміру і приклеюють до зварених яєць і опускають у фарбу.


Отримати різні смуги на яйці допоможуть гумки, якими перев‘язують гроші. Гумку кілька разів обертають у хаотичному порядку вздовж і впоперек яєць, занурюють у фарбу.

Після фарбування пасхальних яєць для додання блиску їх потрібно протерти полотнинкою, змоченою в олії.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні