Волинський садівник розповів, як правильно доглядати за плодовими деревами

0
-9
Волинський садівник розповів, як правильно доглядати за плодовими деревами
Усі ми любимо ласувати свіжими ягодами та фруктами. Та щоб їх виростити і зібрати врожай, слід докласти чимало зусиль. Як правильно доглядати за плодовими деревами та ягідними кущами, розповідає садівник, засновник розплідника «Лучиця» Олександр Бонк.
Щойно з’являться перші листочки і цвіт, потрібно провести весняну обробку садків від шкідників та хвороб, радить Олександр. Захисні заходи приурочують до певних фаз розвитку рослини.

Під час масового розпускання бруньок треба провести обприскування 3% бордоською сумішшю або «Чемпіоном» (30 г/10 л води) чи «Хорусом» (2 г/10 л води). До робочого розчину фунгіцидів потрібно додати один з інсектицидів проти шкідників – «Карате зеон» (4 г/10 л води), «Альфа-супер» (2,5 мл/5 л води), «Твікс» (10–15 мл/5 л води), «Актар» (1,4 г/10 л води).

У фазі утворення суцвіть дерева обприскують проти гусені, листокруток, жуків-довгоносиків, попелиць, несправжньої гусені, пильщиків, личинок щитівок та інших, а також проти збудників хвороб. У цей період пестицидами обробляють сорти всіх плодових культур. Обприскують одним із наступних препаратів: «Конфідор» (2,5 г/10 л води), «Матч» (10 мл/10 л води), «Нурел-Д» (15 мл/10 л води). З фунгіцидів у робочий розчин до інсектицидів потрібно додавати «Мобіл» (3 г/10 л води), «Скор» (2 мл/10 л води) або його аналог «Камелот» (10 мл на 10л води). Ці препарати особливо ефективні на персику проти кучерявості листя та дірчатої плямистості.

Після цвітіння дерева обприскують проти гусені, яка пошкоджує листя, попелиць, щитівок, медяниць, кліщів та хвороб.
Успіх у боротьбі зі шкідниками й хворобами саду залежить від своєчасного та правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту дерев та кущів, але це не означає, що слід щорічно бездумно обприскувати сад препаратами. Треба врахувати ступінь зараженості рослин шкідниками та хворобами, а також погодно-кліматичні умови (дощове або спекотне літо).

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ОБПРИСКУВАННЯ

Норми витрати робочої рідини залежать від віку дерев: до 5 років – 0,5-1 л/дерево, 6-10 років – 2,5-3 л/дерево, 11 і старші – 3-3,5 л/дерево.

У разі рясних та частих опадів обприскування треба повторити.
Якщо купуєте препарат у роздрібній торговій мережі, вимагайте чек та сертифікат якості, позаяк в останні роки дуже багато засобів захисту рослин на ринках – неякісні підробки.
Не можна проводити обприскування на палючому сонці та в дощову погоду.

Під час обприскування треба змочити не тільки верхній, але й, головне, нижній бік листків, де найчастіше харчуються шкідники та розвиваються хвороби.

Робочий розчин має не стікати з рослин, а осідати у вигляді тонкого шару. Цього можна досягнути тільки із застосуванням оприскувачів, коли розчин розпорошується під тиском.

Під час обприскування не можна допускати зносу рідини й осідання її на сусідні рослини, які не підлягають обробці.

Оксана КУЦИК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні