Дачний сезон відкрито. Як вибрати електрокосу для трави?*

0
0
Дачний сезон відкрито. Як вибрати електрокосу для трави?*
Як вибрати електрокосу (тример для трави)?

Яка електрокоса краща для різних задач та ділянок? Чому електрокоса, а не мотокоса? На що звернути увагу?

Весна буяє і квітне, трава тягнеться до сонця, і перша стрижка газону вже не за горами. Березень-квітень - золота пора для того, щоб придбати хороший садовий інструмент для своєї ділянки. 



Якщо у вас невеликий, розташований біля будинку газон, то скосити його нескладно. Але про ручну косу мова не йде - вона досить важка у користуванні, вимагає неабияких фізичних зусиль і певних навичок косіння. 



Ідеальний вибір для зеленої ділянки на дачі або прибудинкового газону - електричний тример. Цей інструмент доволі дешевий, тихий, не гуркотить, як бензинова газонокосарка чи мотокоса. Також він не випускає їдкого сизого диму, чим грішить двотактна бензинова коса, а простота роботи вражає. 



Користувачу потрібно лише ввімкнути прилад в розетку, натиснути клавішу пуску - і можна косити. Вам немає потреби перейматись заправлянням бензину, мастила, проводити технічне обслуговування двигуна. Все готово до роботи в будь-який момент.

Працює електротример доволі ефективно, ним можна зробити дуже акуратні краї і викосити важкодоступні місця. Користувачі рекомендують лише робити перерви в косінні - хвилин на 10, щоб мотор не перегрівався. 



Умови, за яких електричний тример буде найбільш відповідним інструментом





Ми вже вище говорили про розмір газону. Чому ця умова настільки важлива? Тому, що електрична коса, як і будь які інші мережеві інструменти, повністю залежить від електричної розетки. Немає можливості включити агрегат в розетку - покосу не буде.

Збільшити зону косіння можна, використавши подовжувач (обов’язково якісний, з мідним двожильним проводом), або вуличну розетку на присадибній ділянці. Тобто перед тим, як вибрати електричний тример для трави, уважно проаналізуйте, чи відповідає ваша дачна ділянка чи газон таким умовам:




  1. Розмір - до 5 соток. Розташування - безпосередньо біля будинку. Існують кабельні подовжувачі довжиною 100 метрів, з ними можна націлюватись і на більшу площу для стрижки або на віддалений куток в саду. Хоча є небезпека, що такий довгий провід буде перегріватись, а від цього недалеко і до перегріву двигуна. Також неприємний момент - довгий кабель плутається під ногами, може потрапити під ніж. 


  2. Якісна електромережа. Якщо магістраль слабенька, не дає потрібного вольтажу 220, або ще гірше - напруга стрибає від 180 до 250 Вольт, то в цьому випадку ваш вибір - бензиновий тример або акумуляторний (на батареї). 



Якщо ж ці норми дотримані, то ідеальне рішення - купити електрокосу. Зараз на ринку представлений достатній асортимент електричних тримерів, і можна вибрати досить потужну модель, яка буде косити не лише волосінню, а й зрізати жорсткі бур’яни і кущову рослинність гострим ножем.



Найголовніший фактор вибору - потужність


Характеристика потужності визначає подальшу роботу. Вона прямо впливає і на продуктивність, і на швидкість покосу, і на те, наскільки високу і грубу рослинність можна зрізати. Потужність електричного двигуна визначає види мережевих тримерів:



  • Побутові моделі - до 500 Вт. Призначення - зріз м’якої і соковитої трави на ділянках 2-3 соток біля дому;

  • Напівпрофесійні - потужність мотора 500-1000 Вт. Така коса ріже грубі стеблини, часто в її комплекті є і гострий тризубий ніж. Використовується не лише в домашньому господарстві, а й комунальними службами;

  • Професійні види електричних кіс - мотор на 1 кВт і більше. Така коса коштує дорожче, але вона справляється з бур’янами і стеблами до 2 см в діаметрі, в ріжучій гарнітурі є ніж, а іноді і багатозубий диск. Професійний двигун не перегрівається, може працювати без перерви доволі довго. Ручка, як правило, велосипедного типу, що полегшує керування.


На що ще звертаємо увагу при виборі


Якщо з величиною потужності ви вже визначились, варто зробити вибір і по іншим, не менш важливим, критеріям. Багато з них тісно зв’язані з потужністю двигуна і напряму залежать від неї. 


Конструкція штанги


Штанга електрокоси в більшості моделей алюмінієва. Це легкий і міцний метал. В дешевших вона виготовлена із пластику. По конструкції буває таких видів:



  • Зігнута. У малопотужних моделей. Нею добре працювати на невеликих грядках, бугристій поверхні;

  • Пряма. Така коса буде коштувати більше, але вона міцніша і потужніша, адже всередині прямої штанги знаходиться металевий вал;

  • Розбірна. Зручна в користуванні, при транспортуванні і зберіганні;

  • Нерозбірна. Міцніша і надійніша;

  • Телескопічна. Розсувається по висоті, дає можливість підняти руль, якщо користувач високий на зріст.


Тип приводу



  • Сталевий тросик (у зігнутих штангах). Від сильних навантажень цей привід може тріснути, тому з ножем не використовується;

  • Металевий кований вал - прекрасно тримає навантаження, дає змогу косити ножем густу і жорстку рослинність.


Ріжуча гарнітура


Електрокоса чи бензокоса обладнується косильною головкою. Вона косить жилкою (кордом, волосінню). Чим більша ширина покосу, тим швидше йде робота на великій дільниці. У потужних моделей (більше 500 Вт) з кованим валом можна жилку замінити тризубим ножем або навіть багатозубим диском, який спилює молодий кущовий та деревний наріст.


Подача волосіні


Котушка, яка подає корд, може бути:



  • Механічною - при стиранні волосіні ви самі висуваєте її кінчики, застосовуючи інструменти;

  • Напівавтоматичною - волосінь висувається при ударі головкою об землю; 

  • Автоматичного типу - кінчики подаються самостійно. Це зручно, але виходить великий розхід жилки. 


Розміщення двигуна: зверху або внизу



  • Коси з верхнім розміщенням двигуна дають можливість косити навіть мокру траву. Цей тип потужний, прекрасно збалансований і надійний;

  • Нижнє розташування мотору дає в перевагах малу вагу, простий розворот, а в недоліках - малу потужність, до 400 Вт. 


Форма ручок



  • D-подібна - для легких кіс, їх зручно обхоплювати однією долонею;

  • W-подібна (велосипедна) - для потужних інструментів і зрізу ножем та диском. 


Кріплення


Наявність ременів в комплекті - це завжди добре, адже він переносить вагу тримера на плечі, знімаючи навантаження з рук. Ремінь на одне плече полегшує роботу, а ремінь ранцевого типу найкраще розвантажує руки і рівномірно розподіляє вагу приладу.


Виробник


За надійність та термін служби електричних тримерів несуть відповідальність фірми, що їх виготовляють. Найкращими на ринку техніки в Україні вважаються електрокоси: 



  • потужні корейські Hyundai з технологією HIGH SPEED, яка збільшує обороти;

  • німецькі ALKO, що служать п’ять років поспіль без ремонту;

  • бюджетні і якісні Vitals (Латвія);

  • витривалі «робочі конячки» від голландської компанії Iron Angel;

  • українські коси Кентавр.



Як бачимо, факторів, які потрібно врахувати при виборі такого простого приладу, як електрокосилка для трави, досить багато.

Прочитавши подану детальну інформацію в цій статті, ви вже маєте необхідні знання. Тепер, виходячи з розмірів свого газону, періодичності косіння, типу рослинності, а також відштовхуючись від своїх фінансових можливостей, можна зробити правильний вибір.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні