Священник розповів, чи можна у Луцьку посповідатися онлайн

1
4
Священник розповів, чи можна у Луцьку посповідатися онлайн
Волинський священник розповів, чи можлива в умовах карантину у Луцьку сповідь онлайн.

Про це «Конкуренту» розповів протоієрей Михайло Бучак, настоятель Свято-Покровського храму села Княгининок.

«Якщо є необхідність у таких моментах і це критично необхідно для людини, я готовий поспілкуватися з людиною і давати їй поради. Але я не готовий назвати це сповіддю. Сповідь – це є таїнство церкви Христової. Священник, який сповідає своїх парафіян, дає обітницю не розголошувати таємницю сповіді. Людина, яка сповідається, нікому не розповідає свої гріхи. Тобто це таємниця, яка відбувається у присутності священника між людиною і Богом. Відповідно до Євангелія, «кому відпустити гріхи – відпустяться, на кому зоставити – зоставляться». Але священник виконує це як служитель Бога, а не вершитель доль людських. І якщо говорити про сповідь онлайн або за допомогою будь-яких засобів зв’язку, то хто може гарантувати те, що cповідь не буде кимось прослідкованою? Тобто при онлайн-варіанті є небезпека втратити таємницю сповіді. Я не технар, але, думаю, що це можливо. І якщо сповідь людини десь озвучиться, то передусім вона подумає на священника. І тоді людина втратить довіру до пастиря», – пояснює священник.

За його словами, це випробування насамперед для священників.

«Є такі слова у Святому Письмі: «Вдарю пастиря – і розсиплеться паства». Найбільший удар прийшовся на духовенство. Ми поставлені перед вибором: страх перед Богом чи страх перед людьми. Страх перед Богом у тому, що для того, хто 20-30 років проповідував певні істини, вони уже не є істинами. Тобто святе Причастя – то є тіло і кров Господні, отож, не може тримати в собі вірусів. Хрест – це є знамено перемоги над дияволом і також не може нести хвороби. Це ж саме стосується і ікон. Але є страх людський: а якщо людина заразиться під час цілування ікони, хоча вона могла бути зараженою до цього. І священник боїться, що люди звинуватять його. Держава може застосувати санкції. Звідси дилема: чого нам більше боятися? Мені зараз закидають, що я піддаю людей ризику захворіти. Але я людям кажу: хто має сумнів, не причащайтеся, не цілуйте хрест і ікони. Визнайте, що ваша віра слабка, і Бог прийме ваше визнання як віру. Маючи віру, це може захистити від коронавірусу. Тому що Господь каже: «Я прийняв твою щирість, я прийняв те, що ти на сьогоднішній день маєш страх, я приймаю це і допоможу тобі». І це нормально. І ми так повинні людям пояснювати. А натомість ми сіємо в людях сумнів, невпевненість. І це страшно», – каже Михайло Бучак.

На службу до церкви приходить не більш, ніж десять людей. Як стверджує священник, він не може змусити їх не ходити до церкви. І в жодному разі не буде засуджувати людей, які не приходять. І переконує, що не треба ходити до церкви лише тому, аби не засуджували люди. І радить прислухатися до свого серця.

«Якось у мене запитали, чи прийняв би я причастя з чаші, у якій була б отрута. З Божою допомогою я готовий зробити це в присутності журналістів. Досить боятися. Я – 26 років священник. Якщо я сьогодні злякаюся, то мені не священником потрібно було бути. Священникам потрібно триматися того, що вони проповідували все життя і своє служіння. Христос буде з нами. Слова до апостола Петра: «Чому ти засумнівався, маловірний?» І протягнув йому руку. Людям потрібен спокій: і тим, що причащаються, і тим , що не причащаються. Зараз посіяні відчай, депресія, невпевненість. У фейсбуці багато пишуть, скільки заразилося людей коронавірусом і менше пишуть, скільки вилікувалося. Пишуть, що захворів священник, але не пишуть, скільки захворіло людей після причастя. Я хочу позитиву сьогодні. Я хочу в етері сказати, що Христос з нами. Проживіть день – і знову радійте. Це дуже важливо сьогодні. «Пізнайте істину, і вона зробить вас вільними», – каже Господь. Вільними передусім від страху. Бажаю українцям, щоб Господь прийшов в Україну, в наші міста і села, в наше серце. І щоб там запанував спокій», – каже священник.

Сьогодні, 25 березня, о 20:00 Михайло Бучак розпочинає онлайн-спілкування з фейсбучними друзями. У планах – робити це щосереди та щоп’ятниці.

Михайло Бучак каже, що єдиний так званий плюс коронавірусу – це те, що скасували похоронні обіди. Проте священнослужитель дуже стурбований тим, що можуть закриватися церкви. Каже, що служба в церкві повинна бути завжди. У церкві зараз протираються ікони антисептиками. Таку традицію священник вирішив залишити і після пандемії.

«Я буду категоричним противником повного закриття церков, тому що літургія, а саме жертва, Євхаристія повинна приноситися в церквах постійно. Припинення служіння Богу – це припинення існування світу. Це моя особиста позиція», – наголошує священник.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
САМА ЩИРО ПОМОЛБСЯ ДО ГОСПОДА СВОГО.НЕТРЕЬА МЕНІ ПОСЕРЕДНИКА ПОПА.ЦЕ КАЦАПСЬКІ ПОПИ СТРАДАЮТЬ, БО КИРИЛУ НЕ БУДЕ ЧИМ ДАНЬ ДАВАТИ.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні