Лікарі самі обирають, кого рятувати, а кого ні, – українка про коронавірус в Італії

1
19
Лікарі самі обирають, кого рятувати, а кого ні, – українка про коронавірус в Італії
Українська охорона здоров'я не готова до випробувань, пов’язаних із коронавірусом. Тому необхідно суворо дотримуватись карантину, щоб не захворіти.

У середу, 19 березня, від коронавірусу в Італії померло 475 осіб (за весь час – 2987).

Про це пише українка Вікторія Мартинова, яка тривалий час живе і працює в Італії, на своїй сторінці у фейсбуці.

Зараз у цій країні більш ніж 28 700 позитивних на коронавірус, – в реанімації 2 257. Лікарі самі обирають, кого рятувати, а кого ні, бо апаратів штучної вентиляції легень не вистачає.

Українка подає хронологію подій, як все відбувалось в Італії.

18 лютого:

Італійський «Пацієнт 1» прийшов у відділ швидкої допомоги з легкою формою пневмонії, але відмовився від госпіталізації. Але вже вночі на 19 лютого його симптоми погіршились, і він знову звернувся у відділ швидкої допомоги. Дальше йому ставало все гірше. А 20 лютого він вже опинився в реанімації...

Велику роль зіграла лікарка-анестезист... Спочатку вона не хотіла вірити, що в молодого 38-річного чоловіка, а звуть його Маттія, може бути такий страшний вірус...

Бо поступив він з легкою формою пневмонії, але ЦЯ пневмонія не піддавалась жодній терапії. Маттія довго не зізнавався, що все-таки мав контакти з людьми, які не так давно були в Китаї. Тоді лікарка вирішила зробити пацієнту тест на коронавірус. Тест виявився позитивним. Позитивним був і тест в його вагітної дружини, яка по сьогодні вдома на карантині, ізольована. (Це трагічно). Зараз Маттія на шляху одужання, але він все ще госпіталізований і позитивний на коронавірус. Хоча йде на поліпшення...

Йдемо далі... Почали шукати людей, з яким контактував Маттія. Як з'ясувалось потім, він вів досить активне життя в ті дні: футбол, друзі, свята, аперитиви... Тому знайшли багато його знайомих, заражених на цей вірус...

21 лютого:

Спочатку ізолювали одну провінцію Мілану. Закрили всі навчальні заклади та університети. В інших містах карантину не було, і решта Італії продовжувала жити своїм звичним життям.
Люди ходили на роботу, святкували дні народження, дивились щовечора новини...

22 лютого:

Першою жертвою коронавірусу стає 78-річний пенсіонер у провінції м. Падова. Його госпіталізували ще 10 днів до того із симптомами сильного грипу. Після кількох днів у нього різко погіршився стан, і людини не стало... Потім була друга жертва, третя, а потім вже всі слухали в новинах тільки цифри та статистику...

Проходить тиждень...

29 лютого:

Понад тисяча заражених, 400 госпіталізовано, 100 в реанімації, 500 на суворому карантині вдома ізольовані, 50 видужало, 29 померло!

7 березня:

7 тис. заражених (половина госпіталізовано, 650 в реанімації, 620 видужало, 2000 вдома ізольовані, 360 померло).

Бари та ресторани працюють з 6:00 до 18:00, і клієнтів обслуговують тільки за столиком.

Всі жартують, ніхто не одягає масок і тим більше рукавичок.

8 березня:

Президент вітає жінок, особливо медиків... Вони, бідні, навіть і не здогадуються, що це тільки початок...

В цей же день підписують новий декрет.

Всю територію Італії оголошено зоною карантину. Народ серед ночі починає втікати до родичів з Півночі Італії на Південь. Потім, як з'ясується, привезли вірус і туди.

Все закрили. Всі культурні заходи та релігійні церемонії відмінили. Залишились відкритими супермаркети і аптеки. Виходити з дому можна тільки в екстрених випадках. На роботу ходити зі спеціальним дозволом. По продукти можна, собак вигулювати теж. Триматись на відстані мінімум в 1 м і т.д.

12 березня:

13 тис. заражених, 1200 видужало, 6600 госпіталізовано, 1200 в реанімації, 5000 вдома на карантині, більш ніж 1000 померло!

Фрази «Від раку в світі помирає більше людей, ніж від коронавірусу» набувають популярності. Люди не вірять. Продовжують виходити на вулиці. Декого штрафують. Дехто продовжує організовувати свята. Вони теж «ловлять» штраф.

До італійців починає доходити, що справа серйозна...

Проходить день-два... Людей все менше... До людей почало доходити... Але їх ще все одно забагато по вилицях...

16 березня:

23 тис. заражених, 2700 видужало, госпіталізовано 11 тис., в реанімації 1800, 10 тис. вдома і більш ніж 2 тис. померло (тільки в цей день померло 349)!

Лікарі борються... Все, як на війні... За ними вибір, кого рятувати, а кого ні... Бо апаратів штучної вентиляції легень не вистачає, а це ж навіть не Україна...

Людей на вулицях майже нема. На дорогах одні вантажівки, машини кур'єрів, поштарів чи людей, що працюють в супермаркетах, на фабриках чи в аптеках. Люди відмовились від своїх звичок та свого звичного стилю життя. Всі вдома. Нарешті до людей дійшло. Майже кожного дня організовують різного типу флешмоби на балконах чи онлайн. Народ підтримує одне одного, як тільки може. Але головне – народ свідомий. Італійці свідомі.

А ми ще ні... Англійці тим більше... Європа починає розуміти серйозність цієї ситуації... Пік захворювань очікується найближчим часом, тобто на кінець тижня, бо в тих, що втікали тиждень-два тому з Ломбардії і в тих, що не послухались і поїхали на людні лижні курорти, саме пройшов період інкубації...

17 березня:

26 062 (на 2 989 більше, ніж 16 березня) хворих, 345 померло (2 працівники пошти), госпіталізовано 12 800, 192 видужало (2941 всього).

Терміново закуповують нові апарати штучного дихання і тести для медперсоналу.

18 березня:

Вступив у дію новий декрет, який передбачає різного виду фінансову допомогу працівникам. Ситуація погіршується.

На цей момент більш ніж 28 700 позитивних на коронавірус. В реанімації 2 257.

Померло 475 (2987 за весь час)!

Вікторія Мартинова звертається до співвітчизників: «Українці, не будьте легковажні! Від кожного з вас залежить, наскільки інтенсивним буде розповсюдження цього коронавірусу під назвою Sars-CoV-2! Українська охорона здоров'я просто не готова до таких випробувань!»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
19

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Поки грім не гримне мужик не перехреститься" так само і українці,влаштували собі "розслабон"!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні