«Ми майже рік не бачили митників», – Петро Пилипюк на засіданні Експортного комітету ФРУ в Луцьку

0
-1
«Ми майже рік не бачили митників», – Петро Пилипюк на засіданні Експортного комітету ФРУ в Луцьку
Як спростити митні процедури для чесних експортерів України, подолати бюрократичні перепони, водночас зменшити час оформлення митних вантажів і здешевити втрати експортерів, говорили на виїзному засіданні Експортного комітету Федерації роботодавців України (ФРУ).

Захід відбувся у четвер, 12 березня, на базі міжнародної компанії «Modern-Expo Group» у Луцьку.

У ньому взяли участь представники компаній-експортерів, міжнародні перевізники, представники державних органів влади, які підтримують та регулюють зовнішньоекономічну діяльність (ЗЕД). До обговорення долучилися також представники Мінекономіки, Держмитслужби, Експортно-кредитного агентства.

Серед компаній-учасників – «СКФ Україна», «Волинь-зерно-продукт», «Єврокар», концерн «Хлібпром», ТОВ «Араміс», «Львівська ізоляторна компанія», ТОВ «ДСВ Логістика», «Стальканат – Сілур», «Компанія Ензим», ПрАТ «ТЕРА», «Кромберг енд Шуберт Україна ЛУ» та інші.


Петро Пилипюк
Петро Пилипюк


ВІД ФІРМИ З ПІДВАЛУ ДО МІЖНАРОДНОЇ КОМПАНІЇ

Спершу голова Експортного комітету Федерації роботодавців України, голова Волинського обласного об’єднання організації роботодавців, генеральний директор і співзасновник міжнародної компанії «Modern-Expo Group» Петро Пилипюк презентував очолювану ним компанію. Він розповів про структуру групи компаній – лідера на міжнародному ринку обладнання для ритейлу, товарну лінійку, яку виготовляє «Модерн-Експо», географію експорту та загальні показники компанії за підсумками 2019 року.

«Ми виросли з фірми, яка починалася з підвалу, до компанії, яка сьогодні по праву називається першою в Центральний і Східній Європі за постачанням комплексних рішень для ритейлу. Для нас ритейл – це не фізичні магазини, а значно ширше поняття. Ми схиляємося до думки, що це процес поставки продуктів від виробників до кінцевого споживача. Заходячи в будь-який торгівельний центр, магазин України, ви зустрінете наше обладнання. Але одночасно у магазині в Дубаї – теж наше обладнання», – розповів Петро Пилипюк.

Він акцентував увагу на тому, що з 2005 року експорт компанії перевищив 50% виробленої продукції.

«Саме тоді ми ухвалили рішення вступити у Федерацію роботодавців України, і завдяки їй у нас з’явилася можливість отримувати відшкодування ПДВ з експорту, не даючи хабарів», – додав голова Експортного комітету Федерації роботодавців України.

Гендиректор «Modern-Expo Group» зауважив, що цьогоріч компанія вшосте взяла участь у міжнародній виставці «EuroShop 2020», яка відбулася в Німеччині. На реалізацію цього проєкту в Дюссельдорфі «Modern-Expo Group» витратила майже мільйон євро.

На стенді, який займав понад 900 квадратних метрів, представники компанії з Луцька представили нове обладнання для традиційних продуктових зон – випічки, фруктів та овочів, а також вина. Презентували також інноваційні рішення для логістики, касової зони, доставки останньої милі та управління магазином. Величезний інтерес відвідувачів виставки викликало бачення спеціалістів «Modern-Expo» магазину майбутнього – це каси-самообслуговування, розумний холодильник, електронні цінники, смарт-поличка, роботизоване рішення для інтралогістики.

Після цього Петро Пилипюк розповів, що сьогодні всі експортери України мають схожі проблеми. На прикладі прикордонної Волинської області – це й черги у пунктах пропуску, і проблемна інфраструктура, і нестача дозволів на міжнародні автомобільні перевезення, і застарілі митні процедури тощо.

Аби напрацювати конкретні пропозиції, з якими Федерація звертатиметься до уряду та профільних служб і міністерств, учасники засідання впродовж зустрічі обговорювали ці всі проблеми та шляхи їх вирішення.

«Нам необхідні практичні кейси та синергія зусиль, узагальнення проблемних питань та пошук шляхів їх вирішення», – наголосив один із співмодераторів заходу, генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов.

Руслан Іллічов
Руслан Іллічов


ПРОМИСЛОВИЙ БЕЗВІЗ: НАСЛІДКИ І ПЕРЕВАГИ

Заступник директора Департаменту технічного регулювання та метрології Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Олександр Кушнерик розповів про те, що після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС і зону вільної торгівлі триває гармонізація українських і європейських стандартів.

Зокрема, за словами Кушнерика, до переліку секторів промислової продукції, включених до Додатку Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, увійшли: машини; електромагнітна сумісність; низьковольтне електричне обладнання; ліфти, іграшки; прості посудини високого тиску; обладнання, що працює під тиском; прилади, що працюють на газоподібному паливі; вибухові матеріали промислового призначення; неавтоматичні зважувальні прилади; обладнання, що призначене для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах; радіообладнання; засоби вимірювальної техніки; канатні дороги та засоби індивідуального захисту.

Медичні вироби; активні медичні вироби, які імплантують; медичні вироби для діагностики in vitro; екодизайн холодильних виробів/водогрійних котлів; морське обладнання; прогулянкові судна; будівельні вироби; енергетичне маркування – це технічні регламенти, розроблені на основі актів ЄС, які потребують перегляду.

Олександр Кушнерик
Олександр Кушнерик


«ЄДИНЕ ВІКНО» НА МИТНИЦІ

Про початок надання митницею статусу Авторизованого економічного оператора на митниці, переваги для виробників та перевізників поінформував директор Департаменту забезпечення митного оформлення Державної митної служби України Ігор Муратов. До слова, саме Федерація роботодавців України ініціювала розробку закону про «єдине вікно» на митниці, який значно спростив ведення ЗЕД.

За словами Муратова, після надання цього статусу виробники та перевізники зможуть здійснювати митне оформлення дистанційно, себто для цього не потрібна присутність експерта.

«Необхідно буде особисто контролювати цілісність пломби, документи і таке інше. Відбуватиметься перерозподіл клієнтів митниці, виділятимуться більш надійні, на яких будуть покладатися обов’язки митних інспекторів», – зазначив він.

Після запровадження цієї програми компанії зможуть укладати договори і мати переваги при перетині кордону. Йдеться про так зване «єдине вікно» – окрему смугу руху для автоматизованих операторів.

Ігор Муратов зазначив, що така форма програми вже розроблена і очікується, що до кінця місяця Кабінет Міністрів затвердить її.

Петро Пилипюк прокоментував, що компанія «Modern-Expo Group» є автоматизованим економічним оператором митниці і має численні переваги при перетині кордону.

«Ми вже майже рік не бачили митників. Якщо працюєте чесно і «набіло», то не буде проблем», – сказав гендиректор компанії.

Ігор Муратов
Ігор Муратов


ЗАПОБІГАННЯ КОРОНАВІРУСУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник взяв участь у засіданні комітету в режимі відеоконференції. Він закликав колег провести роз’яснювальну роботу серед своїх працівників щодо запобіганню поширенню коронавірусу.

«Щодня Федерація роботодавців координує свої дії із МОЗ. Станом на сьогодні ми вийшли на етап домовленостей щодо можливості передачі у виробництво технологій виготовлення тестів на коронавірус. І українські фармацевтичні виробники готові виробляти такі тести. Ми готові придбати тести та забезпечити ними медпункти на підприємствах для тестування людей з ознаками хвороби. Розглядається і варіант укладання договорів із лабораторіями, що виїжджають на підприємства і проводять тести шляхом забору крові. Ведемо перемовини з Китаєм, щоб налагодити поставку тестів для використання у побутових умовах», – сказав Голова Ради ФРУ.

Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник взяв участь у засіданні комітету в режимі відеоконференції
Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник взяв участь у засіданні комітету в режимі відеоконференції


***

Відбулося кілька презентацій компаній, які займаються логістикою міжнародних перевезень. Зокрема, аби обійти проблему обмежень дозволів, одна з компаній запропонувала перевезення вантажів на основі зміни тягачів причепів. Так, до митниці з ЄС контейнери перевозять українські тягачі, а після оформлення їх заміняють польські.

Учасники зустрічі також обговорили переваги започаткування діяльності Експортно-кредитного агентства в Україні та перспективні напрями роботи Експортного комітету.

Насамкінець Петро Пилипюк запропонував обрати секретарем Експортного комітету Федерації роботодавців України Володимира Кривовича, досвідченого юриста, який тривалий час працює у Волинському обласному об’єднанні організації роботодавців. Учасники зустрічі погодились з такою пропозицією.

Напрацювання Експортного комітету ФРУ передадуть в головний офіс Федерації, аби сформулювати пропозиції роботодавців до виконавчої і законодавчої влади в країні.

Анастасія КАЧИНА («Волинь24»)
Фото Святослава ЛЕСЮКА («Волинь24»)


Володимир Кривович
Володимир Кривович
Петро Пилипюк
Петро Пилипюк
Руслан Іллічов
Руслан Іллічов
Олександр Кушнерик
Олександр Кушнерик
Ігор Муратов
Ігор Муратов
Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник взяв участь у засіданні комітету в режимі відеоконференції
Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник взяв участь у засіданні комітету в режимі відеоконференції

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні