Дві шахти на Волині – під загрозою затоплення. ВІДЕО

0
-4
Дві шахти на Волині – під загрозою затоплення. ВІДЕО
Дві державні шахти на Волині– під загрозою затоплення.

Про це розповів Суспільному Волинь керівник профспілки 9-ї шахти Тарас Біляк.

На копальнях 11 березня відімкнули електропостачання, не працюють насоси, що відкачують підземні води. Гірники вийшли на акцію протесту й зібрали підписи про оголошення недовіри керівнику ДП «Волиньвугілля» Володимиру Юрківу.

На 9-й шахті «Нововолинська» від 9-ї ранку вже не було електропостачання. Робота копальні – паралізована.

"Були люди попереджені і виведені з шахти. Вода у шахті не качається. Провітрювання немає. Чекаємо, поки буде команда по включенню електроенергії", – розповів диспетчер шахти №9 «Нововолинська» Валентин Котеньов.

На підприємстві – порожньо. Біля спуску в копальню чергують двоє гірників.

"Чергую. Як включать напругу – людей в клітку – сідають, пускаю і даю сигнал", – каже шахтар Дмитро Корніюк.

Гірники двох копалень - 9-ї шахти і «Бужанської» прийшли до адміністрації державного підприємства «Волиньвугілля». Там також немає світла. Робітники зібрали підписи про оголошення недовіри його керівнику Володимиру Юрківу, розповів голова профспілки 9-ї шахти «Нововолинська» Тарас Біляк.

"Пів року, що він тут є в нас, неодноразово тут були, просили його, що треба займатися шахтами. Займаються всім, чим хочеш, якимись розслідуваннями, інтригами, наклепами, але тільки не роботою своєю прямою. Шахти дуже відстали, за пів року в дуже аварійній ситуації", – мовив він.

Електрослюсар шахти «Бужанська» Василь Рижук каже: відсутність електропостачання у шахті протягом дня може призвести до невідворотніх наслідків. Якщо копальні затопить вода – відновити їхню роботу вже буде неможливо.

"В нас відключена напруга на шахті Бужанській, якщо до кінця доби її не дадуть – підрозділу як шахта Бужанка не існує. Тому що ми її втопимо. Ми її не встигнемо відкачати"– пояснює працівник.

Керівника ДП «Волиньвугілля» ні шахтарі, ні журналісти на робочому місці не застали.

За словами технічного директора «Волиньвугілля» Анатолія Головка, підприємство заборгувало Укрінтеренерго за електропостачання 4,6 мільйона гривень. Каже: це через те, що вугілля стоїть на складах і не збувається, немає грошей розрахуватися з гірниками та енергопостачальниками.

"Вода почне виходити із водозбірників і затоплювати гірничі вирубки. Затоплення гірничих вирубок – не саме страшне. Саме страшне – це апаратура, яка там знаходиться. Якщо в неї потрапить вода, ми потім не зможемо увімкнути, подати електроенергію в шахту. Конкретно не сказано, чи буде ввімкнена електроенергія, але ведуться розмови про реструктуризацію боргу.
– пояснив Головко.

За словами Тараса Біляка, станом на 16.30 електропостпачання в шахтах відновили частково. З копалень почали відкачувати воду. Каже, в акції протесту взяли участь близько сотні гірників. Речник поліції області Олег Плазовський каже, що їх було близько 50-ти.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні