У Волинській обласній лікарні за одну операцію людину позбавляють кількох хвороб. ФОТО

1
5
У Волинській обласній лікарні за одну операцію людину позбавляють кількох хвороб. ФОТО
Відділення інвазивних методів лікування та діагностики у Волинській обласній клінічній лікарні існує з 1999 року. Десять років тому його очолив Микола Галей, лікар-хірург вищої категорії, кандидат медичних наук.

Про свій шлях у медицину, досягнення очолюваного ним відділення, де проводять лапароскопічні (малоінвазивні) операції, Микола Галей розповів інтернет-виданню «Волинь24.


Родом він з Нововолинська. Освіту здобув у Тернопільському медичному університеті імені І. Я. Горбачевського. Після закінчення вишу його направили у Володимир-Волинську лікарню.



Своїм учителем Микола Галей вважає Ігоря Олександровича Бабіна, голову Асоціації хірургів Волині, головного хірурга області. «Це чиновник у медицині Волині, який водночас практикує. Він може приїхати в будь-яку лікарню і провести операцію», – каже Микола Михайлович

Микола Галей швидко освоїв лапароскопічний метод оперування хворих.

Десять років тому Микола Галей очолив в обласній лікарні відділення інвазивних методів лікування та діагностики. У ньому – найширший спектр лапароскопічних оперативних втручань в області. Тут оперують практично на всіх органах черевної порожнини. Зокрема, проводять малоінвазивні хірургічні втручання при грижах, хворобах печінки, підшлункової залози, селезінки, наднирників, шлунка та кишківника.

Микола Галей займається науковими розробками, поєднуючи їх із операціями. Він постійно практикується за кордоном, має 8 запатентованих хірургічних технік. Вони полягають у якісно новому підході до методик хірургічного лікування хворих з поєднаною патологією. Тобто за одну операцію людину позбавляють кількох хвороб. Одна госпіталізація, один наркоз і – людина почуває себе комфортно. Відповідно, заощаджує кошти. А реабілітаційний період коротший і безболісний.

«Власне, це і є основним нашим завданням, – наголошує Микола Галей. – Адже технології постійно розвиваються, а ми повинні йти в ногу з часом».



Він перший і запровадив симультанні втручання з невеликими розрізами. Почали оперувати хворих з грижами стравохідного отвору діафрагми, з хворобами наднирників, нирок, підшлункової залози та шлунка, кишківника тощо. Пацієнтів, у яких таких патологій було кілька, оперували за раз.

«Наприклад, жовчнокам’яна хвороба. Часто каміння утворюється не лише в жовчному міхурі, а й у жовчних протоках, – розповідає Микола Галей. – Раніше таких хворих оперували в два етапи. Спочатку забирали камінці ендоскопічно з протоки, а потім лапароскопічно – з жовчного міхура. На сьогодні, коли є відповідний інструментарій, в області такі операції проводяться одномоментно, а саме забираємо жовчний міхур, розкриваємо протоку й видаляємо каміння».



Микола Галей першим в області зробив лапароскопічну резекцію шлунку. Ці операції спрямовані на боротьбу з надлишковою масою тіла. Під час операції видаляють частину шлунку, в якій утворюється грелін. Цей гормон відповідає за апетит. В інших органах він теж утворюється, але в значно меншій кількості, тому організм його не позбавлений. Після операції шлунок стає вузеньким і може вмістити не більш ніж 200 грамів їжі. Таким чином, людина більше з’їсти не може.

Зі складних випадків лікар згадує, як лапароскопічним методом вдалося видалити 6-сантиметрову пухлину лівого наднирника, жовчний камінь розміром із куряче яйце.

«Таких прикладів чимало. До нас часто потрапляють хворі з запущеними патологіями. Тоді доводиться докласти чимало зусиль».

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото автора і Андрія Гнатюка



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Галей лікар від Бога -оперував мене і мою маму .Дай йому Боже здоров"я.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні