Волинянам розповіли, якими препаратами захищати сад від шкідників

0
3
Волинянам розповіли, якими препаратами захищати сад від шкідників
Ще до розпускання бруньок обов’язково слід провести агротехнічну та санітарну обрізку саду. Проводити її слід в теплі дні, при температурі не нижче -10 °С, так як в морозні дні деревина крихка, легко ламається, а при необережному русі можна поламати потрібні для дерева гілки. Цю роботу на плодових і ягідних культурах треба проводити щорічно. Завдання агротехнічної обрізки – видалити старі, слабкі і непродуктивні гілки, а також загущену крону. Обрізку необхідно закінчити до того, як почнеться сокорух, роз’яснюють фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.
За температури повітря +7-8 ºС розпочинається розвиток комплексу шкідників саду (щитівки, попелиці, кліщі, медяниці, тощо), а за температури повітря +12 – 14 ºС настає період початку їх активної шкодочинності. У цей період активізуються збудники хвороб саду, розпочинається ріст мохів та лишайників.
Хорошим профілактичним заходом є обприскування дерев і чагарників в період розпускання бруньок 3% розчином бордоської рідини – розчином мідного купоросу у вапняному молоці (300 г мідного купоросу і 330 г негашеного вапна на 10 л води). Обробіток проводять з розрахунку 2 л на молоде дерево (до 6 років), не більше 10 л на дерево, що плодоносить, 1,0 і 1,5 л на кущі агрусу та смородини, відповідно 2,0 л на 10 кущів малини, 1,5 л на 10 кв.м. винограду.
У фазі набрякання бруньок – до початку їх розпускання з метою обмеження чисельності шкідників в садах рекомендується використовувати хімічний Препарат 30-Д к.е. (рослинна (ріпакова) олія) 300-400 мл на 20 л води.
Для боротьби з мохом та лишайниками застосовують залізний чи мідний купорос, або їх суміші з розрахунку 300-400 г на 10 л води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбамід) – 100 г на 10 л води. Такий захід буде спрямований також на знищення збудників парші та борошнистої роси. Цей метод перевірений на практиці та рекомендований для застосування не тільки в промислових садах, а й на присадибних дачних ділянках.
Витрата робочого розчину: молоді дерева – 3 л/дерево, дерево середнього віку – 3-8 л/дерево, старі дерева – 8 – 10 л/дерево.
Наступні обприскування як проти шкідників, так і проти хвороб проводять на початку розпускання бруньок одним із препаратів: Актара 240 к.с., Енжіо 247, к.с., Каліпсо, к.с., Пірінекс к.е. з додаванням проти парші та інших хвороб Хорусу в.г. або Делан в.г., Дітан М-45 з.п., Косайд 2000 в.г., Мерпан в.г., Чемп в.г.. За обробки сортів, що уражуються борошнистою росою, додають також Топазіо в.г., Тіовіт Джет 80 WG, в.г., Імпакт 25, к.с, інші.
На дерева одягають ловчі пояси — це ефективний спосіб боротьби зі шкідниками, особливо плодожеркою. Матеріалом може служити папір, мішковина або ін. Пояс щільно укріплюють на дереві на відстані 20 см від рівня ґрунту, відстаней між поясом і корою бути не повинно. Шкідників, які попалися в нього, видаляють кожні 4 дні.
Обробітки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати голів сільських і селищних рад, ОТГ та пасічників.
При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог!

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні