У центрі Луцька журналісти вимагали не закривати їм рот. ФОТО

0
10
У центрі Луцька журналісти вимагали не закривати їм рот. ФОТО
Волинь долучилася до всеукраїнської акції на підтримку регіонального суспільного ТБ і радіо.

Захід відбувся в Луцьку у вівторок, 25 лютого, біля приміщення Волинської філії ПАТ «НСТУ».

Біля дирекції регіонального суспільного мовника «UA:Волинь» зібралися журналісти, декілька депутатів, посадовців та лучани, які виступили на підтримку місцевого телебачення та радіо.

До слова, така ж акція проходитиме біля приміщень телерадіокомпаній регіональних мовників у Запоріжжі, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні, Ужгороді та Рівному.

Ініціаторка заходу редакторка «Українського радіо. Луцьк» Світлана Мех розповіла, що мета цієї всеукраїнської акції припинити впровадження концепції, яку ініціює керівництво ПАТ «НСТУ».



Йдеться про скорочення регіонального мовлення до однієї години на телебаченні та півтори години на радіо, і похідна звідси – скорочення людей у філіях до 50%.

Зауважимо, що нині штат працюючих у філії на Волині налічує 92 особи. Після скорочення залишиться 47. Втім найбільше постраждає радіо, на якому в новому штаті має залишитися лише троє журналістів.

Присутній на заході депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик повідомив, що на наступній сесії облради представники «Свободи» озвучать звернення щодо збереження регіонального мовлення.

За словами Пирожика, подібна «реформа» з Києва призведе до скорочення місцевих новин та знищення регіонального мовника.



«Я вважаю, що це спроба заткнути рот місцевим журналістам, які краще всіх знають про місцеві проблеми. Центральне телебачення з Києва «лежить» під якимись олігархами, які їх фінансують. Ми не допустимо, аби знищили регіонального мовника. Я роблю висновок, що влада в Києві боїться двох речей. Перше – це вулиці, бо на вуличні протести вони реагують, бояться, і тому ще землю нашу не роздерибанили, бо вулиця повстала. Друге – якщо звернення набувають масовості, їх підтримують районні, обласні ради, творчі спілки… На масовість вони теж реагують. І ми повинні зробити максимальну кількість звернень від Волині на київські структури. Має протестувати вся громада Волині», – виступив депутат Волинської облради.

Підтримав акцію і голова правління ГО «Асоціація захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов.



«Ми порушували це питання на громадській раді, членом якої є Ольга Куліш. Ми підтримали існування суспільного, бо тут більш-менш об’єктивно висвітлюють події в нашому регіоні. Я думаю, що і лучани, і підприємці підтримують те, аби об’єктивно висвітлювалася позиція краян», – сказав він.

Підтримати регіональне суспільне телебачення і радіо прийшов також відомий історик, археолог Олексій Златогорський.

«Ми всі розуміємо, що суспільне мовлення – це зброя. В плані збереження культурної спадщини, збереження археології, а це і Шацьк, і Володимир-Волинський, і Луцьк – Кафедральна, 13… Суспільне мовлення зробило досить багато і радіопередач, і телесюжетів. Я вважаю, що збереження суспільного мовлення на Волині зокрема – це справа держави», – виступив він.



Нагадаємо, голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія зазначив, що правління продовжує діалог з філіями НСТУ щодо реалізації концепції регіонального мовлення, яка передбачає зменшення виробництва власного регіонального контенту і скорочення колективу.

31 січня колектив продюсерів (лінійних) філій Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальних за радіомовлення в регіонах, і працівники радіофілій Суспільного написали відкритий лист до наглядової ради Суспільного мовлення і голови Національної спілки журналістів України щодо згортання суспільного радіомовлення в регіонах.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні