--> В Україні підвищать тарифи на водопостачання: найдешевша вода у Луцьку, Чернівцях і Львові | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні підвищать тарифи на водопостачання: найдешевша вода у Луцьку, Чернівцях і Львові

0
2
В Україні підвищать тарифи на водопостачання: найдешевша вода у Луцьку, Чернівцях і Львові
Від 1 лютого у середньому вартість кубометра подачі і відводу води зросла на 15-20% залежно від регіону України. Найдорожчу воду споживають у Запорізькій області, найдешевшу – у Луцьку, Чернівцях і Львові.

Про це пише ТСН.

Мешканці Запорізької області споживають найдорожчу в Україні воду – у середньому майже 55 гривень з ПДВ за куб води. Директор запорізького обласного водоканалу Сергій Басанський каже, що в окремих районах вартість ще вища: “Під 100 гривень – Розівка, 80 з гаком – Куйбишеве, під 40 було б Дніпрорудному. Василівка була б десь 36”.

Причин високої ціни на воду кілька. По-перше, в області, де розташоване Каховське водосховище, більшість населених пунктів бере воду з артезіанських свердловин з глибини понад 300 метрів. Саме тому, щоб її підняти, витрачають багато електрики. Воду доводиться переганяти на великі відстані. Крім того, на вартість впливає водовідвід.

“У нас, напевно, практично всі очисні споруди (їх п’ять штук), зокрема, поля фільтрації мого віку, мої однолітки. Тобто їм під 50 років по суті”, – каже Сергій Басанський.

Втричі дешевша вода у Луцьку. За постачання і водовідведення з новими тарифами містянам доведеться заплатити 21 гривню. Тут також воду добувають з-під землі. Утім, на відміну від Запорізької області, її нікуди не переганяють і споживають, так би мовити, на місці.

“Вода, як продукт, на сьогоднішній день для населення є безкоштовною. Тариф на послуги водопостачання водовідведення – це всього на всього тариф на доставку цієї води, на її підготовку, доставку, сантехнічне обладнання відповідного споживача. Така ж ситуація у водовідведенні”, – додав Гуменюк.

“Київводоканал” у сітці тарифів перебуває десь посердині. Тут платять понад 23 гривні за куб. Воду в місто підприємство бере переважно з річок Дніпро та Десна. Добувають, але значно менше, і артезіанську воду. Тож на тариф більше впливає заробітна плата робітників.

“Від нас тікають працівники. Вони не можуть працювати відповідно на цю заробітну плату. Ми маємо тримати соціальні стандарти. Зварювальники поїхали першими. Потім поїхали слюсаря. Зараз молодших інженерів не вистачає для аварійних бригад”, – пояснив генеральний директор ПРАТ “АК “Київводоканал” Дмитро Новицький.

У столиці теж звертають увагу на зношеність інфраструктури. Тут порахували, що дві третини перебувають в аварійному стані, а тому навіть той тариф, який зараз є, хочуть підвищувати. “Без цих грошей ми не зможемо розвиватися. Ми не зможемо модернізуватися. Не можемо рухатись вперед”, – каже Новицький.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні