Луцькі лікарі пришили волинянці палець, який жінка ненароком собі відрубала. ФОТО 18+

0
8
Луцькі лікарі пришили волинянці палець, який жінка ненароком собі відрубала. ФОТО 18+
42-річна жінка з Маневицького району, рубаючи дрова, випадково відрубала собі великий палець на лівій руці. В Луцькій міській клінічній лікарні згодом його пришили.

Про це пише "Перший".

Завідувач опікового відділення, реконструктивно-відновної хірургії та хірургії китиці Роман Трач розповів, що це перша успішна подібна операція на Волині.

Раніше, за його словами, подібні операції у Луцьку не робили – хворих з ампутаціями відправляли до Києва та Львова. Та нещодавно у закладі з’явився спеціальний хірургічний мікроскоп, який зробив можливим такі втручання.

Також знадобились серйозні навички хірургів – їм довелось з’єднати кістки, сухожилля, судини та нерви.

«Працювати потрібно було нитками, тоншими за людську волосину. І це – на судині товщиною в один міліметр. Це ювелірна робота», - каже Роман Трач.

Загалом операція тривала понад чотири години. На третю добу після процедури пацієнтка почувається добре. Якщо реабілітація пройде вдало, 60% функцій великого пальця вдасться відновити.

Роман Трач розповідає, що успіх операції великою мірою залежить від правильного транспортування ампутованого фрагмента тіла.

Так, лікар не радить промивати кінцівки чи пальці та ні в якому разі не класти їх у воду – в такому випадку тканини розбухнуть і стануть непридатними для приживлення.

«Найпростіший спосіб – покласти ампутований фрагмент в чистий сухий поліетиленовий пакет, зав’язати його, щоб не було доступу повітря. В другий пакет налити холодної води, додати льоду. Також зав’язати його і разом з першим пакетом покласти у третій. До нього додати записку з часом ампутації. Такий примітивний спосіб може допомогти транспортувати фрагмент тіла неушкодженим», - пояснює лікар.

За його словами, також потрібно попередити медзаклад про пацієнта з ампутацією, щоб там встигли підготуватись. Пришити ампутований фрагмент можна протягом шести годин.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні