«Можу їм лише вклонитися. Такі молоді, зібрані», – киянин про ковельських лікарів, які пересадили йому серце

0
-8
«Можу їм лише вклонитися. Такі молоді, зібрані», – киянин про ковельських лікарів, які пересадили йому серце
Пацієнт, якому 3 лютого у Ковельській районній лікарні пересадили донорське серце почувається добре. Чоловіка готуватимуть до реабілітації у Києві.

Про розповів головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук, йдеться в сюжеті "Суспільного Волині".

Нагадаємо, це друга пересадка серця яку здійснили на Волині. Лікарі районної лікарні спільно із фахівцями столичного Інституту Серця пересадили орган 59-річному киянину Святославу Німчуку.

Попередня пересадка серця в Україні відбулася торік, 24 грудня. До цього подібні операції, зі слів голови Інститут серця МОЗ Бориса Тодурова, в Україні не робили 15 років. Обидві трансплантації серця провели на базі Ковельської районної лікарні.

59-річний киянин Святослав Німчук нині у реанімації. Кожен удар нового серця фіксує апаратура. Новий орган чоловік отримав напередодні ввечері.

Святослав Німчук розповідає, до хвороби працював водієм швидкої. Пережив два інфаркти. Останній трапився на роботі.

"Була постійна втома, ноги майже не рухалися. Погано було. У мене був інфаркт - і треба було терміново робити пересадку серця. Клапан там вже був такий, що не можна було його поміняти. Стояв у черзі на операцію в Білорусі", – розповів чоловік.

На донорський орган чоловік чекав три роки. Про операцію, каже, дізнався напередодні зранку.

“Лікарям можу лише вклонитися. Дуже вони молодці. Всі такі зібрані. Мені в 6 ранку подзвонили, а о 7-мій ми вже в машині сиділи і з Києва поїхали на Ковель. Тут нас добре прийняли", – поділився киянин.

Донором для Святослава Німчука став 42-річний військовий. Волинянин помер від інсульту. Його рідні зранку, 3 лютого, підписали згоду на донорство. Нирку померлого пересадили ковельчанину, атовцю Дмитрові Ткачуку.

Завідувач відділення інтенсивної терапії Інституту серця МОЗ України Ігор Кузьмич розповів, як минула операція.

“Полишили операційну ми десь під вечір. Пацієнт після таких операцій знаходиться на штучній вентиляції легень, у медикаментозному сні. Через 4 години він вже прийшов до свідомості: сам дихав, пив водичку. Все в штатному режимі, в порядку. Без будь-яких форс-мажорів. Трансплантація органів — це дуже дефіцитна справа в нашій країні. І її треба розвивати, бо це - радикальний шлях до порятунку людського життя. ”

Головний лікар районної Ковельської лікарні Олег Самчукк ррозповів, що це вже друга операція з пересадки серця, яку провели на базі Ковельської райлікарні та 7-ма трансплантація нирки.

“Ми готувались, що це має бути не одна операція, тому що багато людей потребують операцій на серці, нирках та інших органах. Все треба було зробити так, щоб це було не одноразово, а для того, щоб це була повсякденна робота наших лікарів-трансплантологів лікарні”, – зазначив він.

Попередня трансплантація серця у Ковелі відбулася 24 грудня.

56-річний пацієнт Василь Міговка нині вдома. Чоловіка виписали 29 січня. Святослав Німчук, за словами речниці райлікарні Олени Деркач, цю добу проведе у реанімації. Сьогодні пацієнта мають транспортувати на післяопераційну реабілітацію у столичний Інститут Серця.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні