Волинянам радять у лютому садити картоплю і сіяти перець

1
-5
Волинянам радять у лютому садити картоплю і сіяти перець
Аномально тепла і безсніжна зима неабияк непокоїть аграріїв. Та ще й синоптики прогнозують ранню і суху весну. Це означає, що цього року доведеться раніше виходити в поля, щоб не втратити дорогоцінну вологу.

Про це розповіла у коментарі інтернет-виданню "Волинь24" заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, кандидат біологічних наук Оксана Пузняк.

«Дачникам вже треба сіяти перець на розсаду. Томати висівають пізніше, після 15 лютого. У відкритий грунт можна сміливо сіяти моркву і петрушку. Насіння набухне у вологій землі і загартується. Приморозків ці культури не бояться. Якщо чекати травня, є ризик, що морква взагалі не зійде. Також можна висадити під темне агроволокно кілька рядків бульби. Тим паче, що вона вже давно попаростилася у льохах. Від можливих заморозків зелені сходи картоплі врятує плівка», - пояснює Оксана Пузняк, заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, кандидат біологічних наук.

Щоб остаточно не змарнувати минулорічний врожай картоплі, льохи треба регулярно провітрювати, радить науковиця. А про майбутній врожай фруктів і ягід треба подбати вже, обробивши дерева і кущі фунгіцидами. Адже шкідники перезимували у комфортних умовах, тому є неабиякою загрозою для саду.

«Плодові дерева слід обприскати залізним купоросом, а ягідні кущі – фунгіцидами. На яблунях і грушах можна провести обрізку, а от вишні, черешні і сливи краще обрізати після можливих приморозків», - каже Оксана Пузняк.

Тим, хто посіяв у полі озимину, науковиця рекомендує підживити сходи комплексними добривами. Адже рослини кілька разів виходили зі стану спокою, а це загрожує втратою врожаю щонайменше на 30%. Найкраще внести карбамід із розрахунку 5-8 кг на 10 соток. Пережити стрес озимим культурам допоможуть і комплексні добрива або органіка.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І селеру кореневу треба сіяти (розсаду). У неї вегетаційний період до 200 днів. І насіння сходить довго.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні