Волиняни з вищою освітою вчаться на перукарів і водіїв, бо не можуть знайти роботу

1
-7
Волиняни з вищою освітою вчаться на перукарів і водіїв, бо не можуть знайти роботу
Розповіли про безробітних волинян, яких в 2019 році влаштували на роботу працівники Волинського обласного центру зайнятості.

Про це стало відомо у п’ятницю, 31 січня, на пресконференції «2019 у цифрах та фактах: підсумки роботи обласної служби зайнятості» директора Волинського обласного центру зайнятості Романа Романюка.

За його словами, в 2019 році понад 58 тисяч осіб скористатися послугами Волинської обласної служби зайнятості, що на тисячу більше, ніж минулого року. На обліку у ВОЦЗ перебувало 25 тисяч 903 особи. Працевлаштували ж майже 28 тисяч безробітних.



«Якщо в 2016 році – було 33 тисячі безробітних, то в 2019 неповних 26 тисяч безробітних осіб, які перебували в нас на обліку. Ця діаметральна протилежність, коли кількість людей, яка звертається, більша, ніж кількість тих, що перебувають на обліку. Це показує ефективність роботи наших працівників і служби загалом. Ми якомога швидше за допомогою великої кількості вакансій, співпраці з роботодавцями намагаємося відразу допомогти людині вирішити питання по безробіттю», – прокоментував динаміку директор обласного центру зайнятості.

Роман Романюк розказав, що в минулому році 151-ну людину працевлаштували шляхом одноразової виплати допомоги по безробіттю. До слова, середній розмір одноразової виплати у 2019 році становив 28 тисяч гривень.

«Мова йде про те, що ми надаємо одноразову допомогу тим людям, які реально будуть займатися бізнесом. Для мене дуже важливо, аби кожна людина, яка ризикнула, тобто відкрила підприємницьку діяльність, максимально довго працювала, не закривала свою діяльність, розвивалася, створювала робочі місця, наймала працівників. Звісно, середній розмір допомоги – це не та сума, за яку можна купити хороше обладнання, трактор, станок тощо. Але це перший стартовий крок для того, щоб добавити впевненості», – сказав Роман Романюк.



Він також розповів, що якщо роботодавець створює нове робоче місце, він отримує річний соціальний внесок. У такий спосіб Волинський обласний центр зайнятості працевлаштував 487 осіб.

«Це послуга, яка допомагає роботодавцю знизити своє фінансове навантаження, стимулює до створення нового робочого місця, і, безумовно, працевлаштування безробітної особи, яка перебуває на обліку», – каже посадовець.

Роман Романюк сказав, що в 2019 році укомплектували декілька унікальних вакансій. З них: інженер-конструктор, дизайнер графічних робіт, рекламіст у модельну агенцію, фахівець із публічних закупівель та провізор аналітик.



Директор Волинського обласного центру зайнятості зазначив, 60% безробітних волинян мають вищу освіту. Однак роботодавці найчастіше шукають працівників на робітничі вакансії. Здебільшого, це водії, офіціанти, касири, продавці. За словами Романюка, нині безробітні свідомо йдуть на навчання, аби здобути робітничу професію і успішно працевлаштуватися.

«У 2019 році – 295 людей, які здобули нову робітничу професію. 90% з них – люди з вищою освітою. Приємно, що ці люди, які не побоялися в дорослому віці змінити життя, переорієнтуватися, щоб мати улюблену роботу й хороше життя», – зазначає він.



Безробітна людина, яка досягла 45-ти років і має 15 років страхового стажу, може претендувати на отримання ваучера на здобуття робітничої професії.

«Навчання відбуваються в будь-якому навчальному закладі України. Ми даємо кошти у вигляді ваучера, а людина йде і здобуває професію. Формуються окремі групи, тобто ці безробітні не сидять на парах з молодими студентами. Навчання відбувається в навчальних закладах Волині: ПТУ різних, коледжах, училищах, або в навчальних закладах державної служби зайнятості. Найближчий до нас – в Рівному, в якому можна здобути майже 90 професій», – розповідає директор обласної служби зайнятості.



Роман Романюк переконує, що якщо заклад розташований в Рівному, то безробітному оплачують дорогу та проживання. Тобто людина не платить нічого.

«Більше того, вона перебуває в нас на обліку і продовжує отримувати щомісячну допомогу по безробіттю», – уточнює він.



Так, в 2019 році 295 осіб здобували знання по 23 новим професіям. З них: адміністратор (1 особа), верстатник деревообробних верстатів (16 осіб), верстатник широкого профілю (9 осіб), візажист (3 особи), водій тролейбуса (11 осіб), електрогазозварник (23 особи), електрозварник ручного зварювання (11 осіб), кондитер (2 особи), косметик (3 особи), кравець (39 осіб), кухар (36 осіб), лісоруб (8 осіб), манікюрник (4 особи), машиніст котельні (26 осіб), машиніст крана автомобільного (7 осіб), оператор котельні (9 осіб), педикюрник (1 особа), перукар (28 осіб), продавець непродовольчих товарів (21 особа), рибовод (4 особи), слюсар з ремонту автомобілів (19 осіб), тракторист-машиніст с/г виробництва (3 особи), флорист (11 осіб).


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Такі наші дебільні університети та країна що потім ідуть вчитися в ПТУ
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні