На Волині сім лікарень стануть опорними. ПЕРЕЛІК. ВІДЕО

1
-1
На Волині сім лікарень стануть опорними. ПЕРЕЛІК. ВІДЕО
Сім лікарень у Волинській області стануть опорними.

Про це йдеться у сюжеті "Суспільного Волині".

Це - Волинська обласна клінічна лікарня, Луцька міська клінічна лікарня, Ковельське міжрайонне тероб’єднання, Нововолинська міська , Любомльська, Ратнівська і Камінь-Каширська центральні районні лікарні. Їхній перелік 15 січня затвердив Кабмін.

Тетяна Шкарлатюк відновлюється після операції на серці. До обласної клінічної лікарні жінка приїхала із Луцького району.

"Можна було їхати і в Львів, і в Київ, а чого, якщо в нас тут все є, і прекрасна апаратура, і лікарі хороші", – каже пацієнтка.

Зі слів кардіохірурга Володимира Капеця, це була одна з типових операцій, відділення таких операцій робить 200 в рік.

Завідувач відділення Ігор Біскуб розповідає: в обласній лікарні медики роблять операції різного рівня складності. Найсучасніше обладнання дозволяє відстежити реабілітацію хворих.

Волинська обласна лікарня – у переліку опорних лікарень. Як розповів її керівник Олександр Дудар, до уваги брали наявність сучасного обладнання, вузькопрофільних спеціалістів, доступність і змогу працювати цілодобово. Нині адміністрація обласної лікарні підписує договори з Національною службою здоров’я і визначає пакет послуг, які надаватиме, каже керівник. З його слів, за останні два роки у лікарні купили обладнання на 150 мільйонів гривень. Тут працює майже півтори тисячі людей, три сотні з них – це лікарі.

Це – Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання. Лікарня не буде опорною, розповів генеральний директор Михайло Слижук. Гроші на заклад виділяють із районного бюджету і з бюджету об’єднаних територіальних громад. Зі слів гендиректора, 95% грошей, що надійшли торік, витратили на заробітну плату медиків.

У неврологічному відділенні лікуються Володимир Мінчук і Василь Лютий. Розповідають: їм важливе ставлення медперсоналу і доступність лікування.

"Якщо у Ківерці я плачу, машину найняти, 250 гривень, то у Луцьк мені треба 500 платити з порізаною рукою чи ногою, щоб зашити. Закривати нічого не треба", – каже пацієнт Володимир Лютий.

Породілля Іванна Лінник живе у селі за 40 кілометрів від райцентру Ківерці. Сюди їй, каже, добиратися зручніше, ніж у Луцьк, тому не хотіла б, щоб у лікарні закривали відділення.

Лікарня у Ківерцях розрахована на 200 ліжкомісць, розповів медик Михайло Слижук. З його слів, у зв’язку із вкрай обмеженим фінансуванням, останні роки у закладі об’єднували відділення.

"Наш інтерес - щоб наша установа залишалася хоча б такою, як вона є. Район наш великий, майже 64 тисячі населення. Останній населений пункт знаходиться за 70 кілометрів від Ківерець", – зазначає генеральний директор Ківерцівського ТМО Михайло Слижук.

Утримувати районні лікарні, їх 16, економічно не вигідно, розповів начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

"Якщо трапляється катастрофа: інфаркт, інсульт, гостра хірургічна паталогія, хворого треба завезти у той заклад, який має відповідне обладнання, персонал, у якому йому можуть надати медичну допомогу згідно протоколів і де перебування цього пацієнта безпечне. Критерії – це лікарні інтенсивного лікування населення і 60-хвилинна доступність", – зауважив начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

З його слів, лікарні, які не стануть опорними, поки що працюватимуть як і працювали.

Детальніше у сюжеті:

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А про Горохівський р-н забули, чи там люди не живуть. В віддалених селах людей помирати кинули.
Візьмем, наприклад, с. Антонівка. В Луцьк їхати 100 км., в Берестечко - 10, в Горохів - 40 км. Автобус прямий на Луцьк їздить один раз в день, або 1-2 пересадки. ТО ЦЕ НОРМАЛЬНО???!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні