«Повинні бути рівні права для всіх», – голова об’єднання роботодавців на зустрічі з головою Волинської ОДА

0
8
«Повинні бути рівні права для всіх», – голова об’єднання роботодавців на зустрічі з головою Волинської ОДА
У вівторок, 28 січня, на запрошення голови правління Волинського обласного об'єднання організацій роботодавців, співвласника та генерального директора міжнародної групи компанії Modern-Expo Петра Пилипюка у головному офісі Modern-Expo Group у Луцьку побував голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко.

Зустріч на підприємстві тривала чотири години. Протягом перших двох Юрій Погуляйко ознайомився з роботою підприємства, а Петро Пилипюк розповів гостю, чим цікава ця міжнародна компанія.

Ще дві години тривала зустріч Юрія Погуляйка та його команди з керівництвом об'єднання організацій роботодавців – головою правління Петром Пилипюком і його заступниками Володимиром Цибульським та Євгеном Дудкою.

Як розповів інтернет-виданню «Волинь24» Петро Пилипюк, ініціатором зустрічі у такому форматі був саме він.

Нагадаємо, Петра Пилипюка в грудні 2019 року на загальних зборах об’єднання роботодавців Волині обрали головою правління.

«У мене є доручення від членів організації побудувати діалог між бізнесом і владою. Тож ця зустріч – фактично перший крок до виконання цього завдання», – каже Петро Пилипюк.

«Я знаю, що голова ОДА з часу призначення на посаду відвідав багато районів та організацій. Тож тепер на черзі промислові підприємства, такі, як наша компанія. Інша мета зустрічі – спілкування щодо взаємодії об’єднання роботодавців і нової команди голови ОДА», – коментує ініціативу Петро Пилипюк.

За його словами, підсумки зустрічі викликали у представників бізнесу певний оптимізм.




ЧИМ ВРАЗИЛИ ГОЛОВУ ОДА НА «МОДЕРН-ЕКСПО»

Про відвідини підприємства керівництвом області Петро Пилипюк каже: «Дві години було потрачено дуже конструктивно». Голова ОДА дізнався більше про цю потужну компанію, побачив на власні очі організацію виробництва, почув проблематику, яка турбує сьогодні бізнес.

«Модерн-Експо» – це непересічна компанія не тільки в Україні, а й у Європі. Вона поставляє комплексні рішення для ритейлу у 70 країн світу. Водночас ця організація – один з найбільших роботодавців області, бюджетонаповнююче підприємство, яке платить легальну заробітну плату і податки до бюджетів усіх рівні. Тільки в Україні в компанії працює 2300 людей. «Modern-Expo Group» має власні компанії за кордоном, зокрема в Англії, Франції, Німеччині, Об’єднаних Арабських Еміратах, додатково ще й підприємство в Білорусі. Враховуючи специфіку розвитку, виробництва й маркетингу, ця компанія ще й приклад нової економіки.

«Ми створили компанію практично з нуля. За час існування з 1997 року на місці практично недобудованого військового заводу створили найкраще підприємство галузі, і, за оцінками незалежних спеціалістів, які приїжджають з Європи, це найкращі заводи у світі за технологією, організацією виробництва, асортиментним рядом і за тими завданнями, які ми виконуємо», – не без гордості розповів Петро Пилипюк.



ЩО ПРОПОНУЮТЬ РОБОТОДАВЦІ ВОЛИНІ ВЛАДІ

Зустріч керівництва правління об’єднання організацій роботодавців Волині із новим керівництвом влади області – це фактично рука бізнесу, простягнута владі.

«Наше завдання – не робити речі для піару, а робити реальні речі, – каже Петро Пилипюк. – Ми вважаємо так: якщо ми починаємо співпрацю як об’єднання роботодавців і бачимо результат, то в нас повірять люди, повірить бізнес, відновиться інтерес до інвестицій у наш регіон. В тому числі й із-за кордону інвестори можуть прийти. Є низка ідей. Думаю, якщо сьогодні влада покаже, що вона прийшла реально впроваджувати передвиборчу програму нашого Президента, а не відсидіти час від виборів до виборів – то для цього зараз унікальна можливість».

Під час зустрічі роботодавці і влада досягли домовленостей про співпрацю, визначили коло осіб, які вже найближчим часом проведуть робочу зустріч з напрацюванням певних планів роботи.



НАВІЩО ЦЕ БІЗНЕСУ?

За словами Петра Пилипюка, сьогодні інтереси бізнесу і влади збігаються. На всіх рівнях йде мова про створення у країні сприятливого інвестиційного клімату. Тільки запитати в бізнесу, як це зробити, чомусь ніхто не хоче. Виробничники Волині готові поділитися своїм досвідом, напрацюваннями, вказати, що заважає розвитку бізнесу в країні, запропонувати шляхи вирішення наболілих проблем. Щоб у кінцевому підсумку в країні загалом і на Волині зокрема створювалися нові робочі місця з достойною оплатою праці, щоб люди не виїжджали в пошуках роботи за кордон.

«Основне завдання об’єднання роботодавців – насамперед захист їхніх інтересів, створення правильного інвестиційного клімату, – каже Петро Пилипюк. – Ми зацікавлені, щоб Волинь була приваблива для інвестицій. Ми теж хочемо, щоб тут працювали закони. Більшість членів об’єднання роботодавців – це компанії, які працюють у правовому полі. У наше об’єднання входить 420 організацій, де працює близько 72 тисяч людей. Це доволі велика частина населення Волинської області, які представлені у містах, районах, в обласному центрі. У нас об’єдналися виробничники з різних галузей економіки. Це люди, які сьогодні формують до 60 відсотків промислового потенціалу області. Члени нашої організації знають проблеми бізнесу. Вони розуміють, що потрібно сьогодні змінити в економіці, щоб був продовжений розвиток їхніх організацій, були реінвестиції, тобто щоб капітал не вивозився, а інвестувався в економіку області».

Петро Пилипюк переконаний: «Для того, щоб наш регіон був конкурентоспроможний порівняно з іншими регіонами за рівнем залучення інвестицій, в нас повинен панувати закон, повинні бути рівні права для всіх. Ми вважаємо, що чиновники повинні працювати на створення умов для роботодавців, для бізнесу, а не чинити їм якісь перешкоди. Від наших же членів об’єднання роботодавців ми знаємо, що є проблематика в різних галузях. Вона різна, специфічна, але ми запропонували голові ОДА, якщо він хоче сьогодні реальних змін, об’єднати наші зусилля, щоб працювати над цією проблематикою. Адже він так само зацікавлений, щоб в області був інвестиційно привабливий клімат, щоб створювались робочі місця, платилися податки, щоб ріс рівень життя громадян, працівників Волині. Ба більше, щоб була безпекова складова, щоб тут було безпечно жити. І щоб наша молодь (і не тільки молодь) не виїжджала за кордон, а залишалася тут».



ЧИ ПРИСТАВ ГОЛОВА ОДА НА ПРОПОЗИЦІЮ РОБОТОДАВЦІВ?

Перший крок зроблено. За словами Петра Пилипюка, в ході зустрічі і роботодавці, і влада дійшли висновку, що потрібно озвучувати проблеми, які виникають, і спільно напрацьовувати пропозиції, як їх подолати.

Наприклад, проблеми в будівельній галузі.

«Минулого тижня ми проводили перше в цьому році засідання правління об’єднання організацій роботодавців, – розповідає Петро Пилипюк. – І на цьому засіданні Віктор Григорович Чорнуха (голова наглядової ради ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» – ред.) виступив з доповіддю про стан будівельної галузі в області. То ми не з чуток розуміємо, що є в нас сьогодні в цій галузі багато проблем, які серйозно можуть вплинути на економіку області. І ми хочемо, щоб цю проблематику могли висловити всі учасники цього ринку: і замовники, і будівельні компанії, і ті чиновники, які сьогодні покликані не тільки контролювати, але й робити все, щоб ця галузь розвивалась».

У роботодавців Волині з цього питання зокрема і стосовно співпраці з владою загалом є програма-мінімум і програма-максимум. Правління об’єднання організації роботодавців готове виступити партнером у цьому соціальному діалозі.

«Ми готові організувати «круглий стіл», де запросити реальний бізнес, промодерувати цей захід, – зазначає Петро Пилипюк. – І якщо в керівництва ОДА буде зацікавленість, в нього буде унікальна можливість почути реальну проблематику. Ба більше, ми готові прийти на цей «круглий стіл» не просто з проблемами, а з конкретними пропозиціями, як ми бачимо їх вирішення. Бо є проблеми будівельної галузі загалом у країні, а є на регіональному рівні. На регіональному рівні ми очікуємо від влади і від нового голови ОДА, що ці проблеми будуть вирішуватись швидко і ефективно. Якщо ми зустрінемось, обговоримо, а потім через три місяці проведемо ще один «круглий стіл», то ми одразу побачимо – вирішується чи не вирішується. Таким чином, для голови ОДА і його команди є унікальна можливість, щоб не тільки почути, але й відреагувати на сьогоднішні запити реального бізнесу».

Це – програма-максимум. А програма-мінімум, власне, почати такий діалог. Щоб він був постійним.

«І якщо це увійде в практику, то обговорювати і напрацьовувати вирішення проблем, які є в галузях. Наприклад, сільське господарство в розрізі очікуваної реформи. Є багато теж питань і побажань, які може нинішній голова ОДА, якщо ми правильно все організуємо, представити в доповіді Президенту і Кабінету Міністрів. Таким чином ми зможемо впливати і на глобальні зміни в нашій країні», – переконаний Петро Пилипюк.

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото надані пресслужбою Волинської ОДА


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні