У Луцьку показують, яким був обласний центр та волинські міста у 19-му столітті

0
-2
У Луцьку показують, яким був обласний центр та волинські міста у 19-му столітті
Якими були у 19-му столітті вулиці Луцька, Володимира-Волинського, Рівного можна побачити на виставці "Види волинських міст в оригінальних акварелях XIX століття".

Для публічного огляду вперше представили чотири оригінали образотворчого мистецтва позаминулого століття. Ці картини знаходяться у приватних колекціях, розповіла директорка Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна, повідомляє Суспільне Волині.

Олена Бірюліна показала гравюру із видання 1868-го року про пам’ятки старовини. На ній - будинки під стріхою і поруйноване кладовище. Музейниця каже, що зображене – знайоме нині багатьом лучанам місце.

"Багато лучан знають, що у нас є таке урочище як Свята гора, де колись стояв найстаріший монастир Успіння Богородиці, але, що він мав такий краєвид, видно на друкованій гравюрі. Це сучасна вулиця Кривий вал", – описує картину Олена Бірюліна.

Це - акварель Анни-Марії Потоцької, у дівоцтві Тишкевич, під назвою «Вид на Луцьк», колишню столицю Волинського воєводства».

Співорганізатор виставки Віктор Літевчук розповів, що це друге по хронології зображення із сюжетом виду міста Луцька. Перші – це були акварелі Каземіра Войняківського, намальовані у 1797 і 1798-му році, їх у Луцьку немає, вони знаходяться у Вроцлаві."

Відвідувачі виставки можуть побачити набір гравюр «Володимирщина» художника Антонія Чорпіта. На виставці вперше виставили метрику Свято-Воскресенського собору Рівного, який був знищений і повністю перебудований. Поруч експоната - акварельне зображення святині.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні