Чому Заборольска ОТГ не хоче приєднуватись до Луцька

0
-2
Чому Заборольска ОТГ не хоче приєднуватись до Луцька
Заборольська сільська рада ухвалила рішення звернутися до обласних та центральних органів влади з проханням не включати їхню об’єднану територіальну громаду в перспективний план об'єднання з обласним центром.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного Волині.

У Заборольська сільській раді відбулося позачергове засідання. Винесли два питання: погодити добровільне приєднання Воютинської сільради та ухвалити звернення щодо об’єднання з Луцьком, аби ОТГ лишалася самостійною.

За приєднання нової сільради до Заборольської – проголосували одностайно. Далі обговорили перспективу приєднання до Луцька.

"Ми займаємо 13 тисяч гектарів землі, маємо населення, яке відповідає вимогам, щоб бути єдиною громадою", – зазначив депутат Заборольської сільради Євгеній Кулай.

Депутатка Заборольської сільради Олена Стефанська додала, що обласна адміністрація формує пропозиції на Кабмін, яким бачить устрій області. Звісно, місту треба розвиватися, але не за рахунок спроможних громад."

Присутні 24 депутати із 26 одностайно проголосували за звернення, в якому не хочуть приєднуватися до Луцька. Голова Заборольської ОТГ Валерій Боярський каже – є 2 тисячі підписів місцевих жителів, які проти об'єднання з обласним центром.

Голова Заборольської об'єднаної громади Валерій Боярський каже: "Об'єднання громад передбачає покращення життя людей, доступу до послуг. А населення громади вбачає загрозу в тому, що коли нас приєднають до Луцька, то рівень життя погіршиться, доступ до послуг погіршиться і розвиток громади пригальмується на невизначений час."

Мешканці громади, які прийшли на сесійне засідання, про перспективи об'єднання кажуть так:

"Як ми чули, що місто має багато своїх проблем, якщо приєднаємося, то вони до нас будуть менше уваги приділяти,"– висловив думку житель Заборольської ОТГ Віталій Оліферчук.

А житель ОТГ Сергій Форманюк розпвів, що спеціально поміняв місце проживання, щоб жити в селі, а тут місто знову доганяє. "Приєднання - це не для того, щоб покращити умови проживання, а щоб вирішувати якісь свої питання представникам міста Луцька", – міркує чоловік.

Іншої думки жителька Заборольської ОТГ Лідія. "Можу дожити і в селі, але говорячи за молоде покоління, то треба піднімати, цивілізацію якусь ставити", – ділиться роздумами жінка.

Луцьк має тісну економічну та інфраструктурну інтеграцію з навколишніми селами, - каже директор департаменту економічної політики Луцької міськради Борис Смаль. За його словами, нині йдеться не тільки про перспективу міста, а й збереження статусу обласного центру.

"Що краще обласному центру і навколишнім громадам бути разом чи окремо – визначають це економічні показники. А вони говорять, що має бути єдина громада. Рік-півтора і постане питання, що на відстані 70 км знаходяться два обласних центри Рівне і Луцьк. На сьогодні переваги не в Луцька. Тому ми всі маємо розуміти, що боремося за статус обласного центру", – пояснює Борис Смаль.


В Україні жодна спроможна ОТГ біля міста не проявила бажання до нього приєднуватися, – розповіла в.о. виконавчого директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук.

"Або даємо можливість існування громад, але обмежуємо місто, або залишаємо спроможні громади навколо міст. Є державницька позиція, яка дивиться на десятки років вперед: даємо розвиватися місту, але в збиток інтересів, на сьогодні існуючих, спроможних територіальних громад. Луцьк не потребує додаткових коштів від держави, це місто, яке має надлишкові кошти, які держбюджет забирає, а для чого їх віддавати, якщо їх можна втратити на розвиток міської майбутньої громади, якщо вона буде,"– пояснила вона.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні