Завтра закодують 28 українських каналів: що робити волинянам

2
3
Завтра закодують 28 українських каналів: що робити волинянам
Від завтра, 28 січня, в Україні закодують 23 телеканали на супутниковому телебаченні. Майже третина мешканців Волинської області користується супутниками для приймання сигналу телеканалів. Про це розповів директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного Волині.


Нагадаємо, із 28 січня відбудеться кодування безкоштовного супутникового сигналу 24 українських телеканалів чотирьох найбільших медіагруп.

За його словами, кілька північних районів області лишаються без вибору і, якщо не сплачуватимуть за супутниковий сигнал, не зможуть дивитися телевізор.

У селі Радомишль Луцького району мешканці користуються цифровим телебачення Т2 і супутниковим. Власниця «тарілки» Оксана Смоленська каже: щоб дивитися телевізор, їй потрібно придбати спеціальний прилад.

"Тюнер ваш не підходить, антена ваша уже стара, бо 10 років стоїть. Це воно ні в які ворота не влазить те, що вони роблять. Якщо заблокують, то у будь якому разі будемо платити гроші і робити Віасат", – розповіла жінка.

Про те, що на супутнику зникнуть деякі телеканали у селі знають.

Житель села Радомишль Петро Парфелюк, розповів, що в його брата на Поліссі супутникова антена. Ситуацію з кодуванням чоловік пояснює так: "Політика медіамагнатів, як кажуть, які стараються заблокувати один канал, щоб з людей викачати гроші".

Жителька села Радомишль Інна Малецька міркує: один тюнер 1600 гривень. Плюс оплата щомісяця. У жінки два тюнери, тож їй, потрібно майже усю заробітну плату віддати, щоб дивитися телебачення. "Якщо дивитися Польщу чи Білорусію, то зрозуміло, що діти мало що зрозуміють. Українське є українське", – каже жінка.

Директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей каже: третина із майже мільйона населення Волині користується супутниковим телебаченням. Щоб і надалі дивитися канали, що будуть закодовані, потрібно скористатися послугами офіційних провайдерів Viasat або XtraTV, або ж перейти на цифрове ефірне телебачення Т2, у якому можна дивитися 32 канали без абонплати.

У Володимирі –Волинському, Нововолинську, Ковелі і Луцьку можна перейти на кабельне телебачення. Зі слів Сергія Семерея, в області є райони, які не мають вибору.

"Якщо ми візьмемо Маневицький район чи Ратнівський район, його північ, де немає цифрового телебачення, то альтернативи немає. Потрібно платити Viasat чи XtraTV, або бути позбавленим доступу до інформації", – пояснює Директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Житель села Лаврів Арсен Сидорчук має у домі два телевізори. Один працює за допомогою цифрового телебачення Т2, інший – на супутнику. Каже: завчасно придбав тюнер, щоб приймати українські канали із супутника. Додає: заплатив тоді близько 600 гривень, що майже удвічі менше ніж тепер.


"Я цей тюнер придбав у провайдера ще минулого року. Спробував підключити. Як він підключається? Він просто підключається. Коли купив, потрібно підтвердити, що ти купив і вони ставлять його під певний код, кодують", – розповідає чоловік.

Із 28 січня чотири медіагрупи закодують 23 розважальні телеканали, розповіла представниця Нацради з питань телебачення і радіомовлення в області Лілія Бойко. За її словами, Нацрада не може впливати на дії медіахолдингів. У вільному доступі на супутникових передавачах залишаться інформаційні телемовники.

Вона також розповіла, що не будуть кодуватися регіональні та місцеві. Буде доступ вільний, близько 40-ка телеканалів. Це буде Суспільне мовлення, 5-й канал, канал «24 Україна» і багато інших, тобто інформаційні канали узагалі не будуть кодуватися.

"Національна рада може тільки рекомендувати, що, власне, і зверталася до медіагруп. На що вони сказали, що це є авторські права і захист від піратства. Я вважаю, що на даний момент це не на часі, це є загроза інформаційній безпеці і, можливо б, було доцільно перенести дане кодування", – зазначила Бойко.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І будуть українці годувати два монополіста,які нічого не вклали в те на чому хочуть заробляти
Відповісти
Цікаво а отой платний контент буде без реклами, чому люди мають платити за обридливу рекламу?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні