--> Чому з'являється сивина та як її уникнути | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чому з'являється сивина та як її уникнути

0
1
Чому з'являється сивина та як її уникнути
Учені з США та Бразилії визначили біологічний механізм посивіння через стрес. У майбутньому це відкриття може допомогти зупинити цей процес.

Люди й раніше думали, що сивіють з двох причин: з настанням певного віку і від сильного горя, страху чи втрати, - пише ВВС.

Зараз єдиний спосіб вирішення проблеми - фарбування волосся.

Тепер це ще й науково підтверджено. Під час експериментів дослідники з університетів Гарварда і Сан-Паулу довели, що за вироблення меланіну — речовини, яка впливає на колір волосся та шкіри, відповідають певні стовбурові клітини (меланоцити), і що вони інтенсивно руйнуються від стресу.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Чоловіки й жінки можуть почати сивіти у будь-якому віці після 30-ти років. Здебільшого на це впливає спадковість. Якщо ви знаєте, у якому віці посивіли ваші батьки, то можете передбачити приблизно в якому віці це трапиться з вами.

Певну роль в цьому відіграє і пережитий стрес. Але до цього часу вчені не зовсім розуміли, як саме він впливає на знебарвлення волосся.

Відкриття зробили випадково: під час дослідів на мишах вчені помітили, що темний колір у гризунів, які пережили сильний страх чи біль, через кілька тижнів змінився на зовсім білий.

"Втрата незворотна"
Біль або сильні негативні емоції викликають в організмі викид адреналіну і кортизолу, від чого пришвидшується серцебиття, підскакує кров'яний тиск, а також гинуть меланоцити, що містяться в волосяних цибулинах.

"Ми завжди знали, що сильний стрес шкодить організму, але не припускали, наскільки, — розповідає професор Я Цієсу. - А головне, тепер ми розуміємо, як працює цей механізм".

Від болю і страху темні миші сивіли за кілька тижнів. При цьому клітини, які виробляли пігмент, повністю відмирали в перші ж дні.



"Після того, як ці клітини повністю відмирають, відновити пігментацію вже неможливо — втрата є незворотною", - каже вчений.

Порівнюючи гени піддослідних мишей і тих, що не брали участі в експерименті, учені встановили, що хімічні реакції, що ведуть до загибелі меланоцитів, обумовлені наявністю певних білків — циклін-залежних кіназ.

"Ліки від сивини"
Під час наступних експериментів з'ясувалося, що їхню дію блокують певні препарати, які зазвичай використовують для зниження тиску.

Блокування цих білків дозволяє зупинити зміну забарвлення шерсті у мишей.

Результати дослідження дають надію на створення ефективних "ліків від сивини".

В інтерв'ю професор Я Цієсу попередив, що наука перебуває лише на початку цього шляху і що повернути природний колір волосся тим, хто вже посивів, ймовірно, вже не вдасться.

Крім того, за словами професора, це дослідження дає зрозуміти, як стрес може негативно впливати на організм людини.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні