--> Столична фірма у Гіркій Полонці хоче будувати базу з виготовлення газів: що кажуть мешканці села | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Столична фірма у Гіркій Полонці хоче будувати базу з виготовлення газів: що кажуть мешканці села

5
3
Столична фірма у Гіркій Полонці хоче будувати базу з виготовлення газів: що кажуть мешканці села
У селі Гірка Полонка відбулись громадські слухання щодо будівництва на території ОТГ бази із виробництва промислових газів, яку хоче будувати столична фірма «Кріогенсервіс».

На громадські слухання прийшли жителі ОТГ, місцеві депутати та представники ТОВ «Кріогенсервіс» – фірми, яка планує розгорнути будівництво бази. З собою представники фірми принесли демонстраційні матеріали.

Про це повідомляє Суспільне Волині.


Громадські слухання відбулись у сільському клубі. Люди зібралися о 18 годині. Прийшли, щоб почути інформацію про будівництво заводу іщ виробництва азоту, якою, кажуть, мешканці села не володіють. Мовляв одні кажуть, що це безпечно, інші ні. Тому прийшли почути, як воно є, розповіла жителька Гіркої Полонки Валентина Рикальська.


У актовій залі, крім жителів Гіркополонківської ОТГ, були також лучани, зокрема мешканці мікрорайону Вересневе.

"Цей завод планують будувати через дорогу від житла лучан, що власне значно ближче, аніж тих, хто буде голосувати – можна чи не можна дощзволяти таке будівництво. Луцька міська рада не розуміє, що там має відбуватися", – розповів депутат Луцької міськради Борис Смаль.

Представники фірми, яка хоче будувати на території ОТГ базу з газифікації кріогенних продуктів підготували демонстраційні матеріали.

Головний інженер фірми з "Кріогенсервіс" Леонід Черв’яков розповів, що базу планують відкрити на придбаній у 2018 році земельній ділянці площею гектар. Селян переконують в безпечності та перевагах діяльності їхньої фірми на території села.

"Плітки, страшне, які пішли. Хімії ніякої там нема. Чиста фізика. Платитимемо податки. Будуть створені робочі місця. Екологія не зачіпається ніяк", – зазначив Леонід Черв’яков. За його словами, на базі працюватиме більше, як 10 чоловік.

Головний інженер громаді продемонстрував взаємодію рідкого азоту та вуглекислоти з різними речовинами.

"Речовина переходить з твердого стану в газоподібний. Нічого страшного тут нема", – продемонстрував, як це відбувається він, і навіть випив паруючу речовину.

Після демонстрації розпочалося обговорення діяльності майбутньої бази.

Люди висловлювали недовіру, побоюючись за власне здоров’я, мовляв це хімічний завод. А мешканці Вересневого, які прийшли на обговорення, казали, що не дадуть базі працювати, якщо вони не зроблять усе, як того вимагає процедура.

Заступник голови громади Андрій Мороз розповів, що фірма придбала землю на території села за мільйон двісті гривень. Торік у березні гіркополонівські депутати одноголосно дозволили фірмі змінити цільове призначення придбаної ділянки. Громадські слухання, за його словами, необхідні та для появи столичної бази у селі.

"Якщо громадські слухання не відбудуться, і громадскість не підтримає цю позицію, то відповідно про наступний етап і мова не може йти", – зазначив Андрій Мороз.

Громадські слухання тривали дві з половиною години. Для голосування зареєструвалися 123 особи. Частина зареєстрованих – лучани, які не мають права голосу, каже заступник голови ОТГ.

У обговоренні будівництва бази зробили перерву. Коли проведуть наступні слухання – поки невідомо.

Жителька Гіркої Полонки Катерина Кость каже, що не хотіла б, щоб підприємство було розташоване в такому густонаселеному районі.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Азот добувають не з вуглекислоти і це кінечний продукт.
Краще екскурсію зробити на Рівененьське виробниче об'єднання "азот" що належить фірташу і розпитати за "кислотні дощі", коли викиди сірки вступають в реакцію з атмосферою водою.
Давайте дозвіл, а про городину з помідорами забудьте..
Відповісти
Ніяких заводів нам не треба.
Чому прокуратура не береться за нашу голову. Чому їй все зрук сходить
Відповісти
до чого тут азот і фірташ?
Відповісти
А під Києвом купити землю у столичних бізнесменів грошей забракло?Чи вони не ризикують будувати "хімічну бомбу" під боком у себе,тому і знайшли дурних полішуків.
А стосовно ,що лучани не можуть голосувати,так той завод буде і на місто "кіптіти" ,так що думка лучан теж повинна бути врахована!
Відповісти
А мені цікаво як могли придбати землю якщо діє мораторій на продаж земель,і чому депутати дозволили після цього змінити цільове призначення.Корупцією смердить!І чому цим порушенням не займається прокуратура!?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні