--> Обміління Світязю: чому «зникає» озеро | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Обміління Світязю: чому «зникає» озеро

1
-1
Обміління Світязю: чому «зникає» озеро
У понеділок, 13 січня, в селищі Шацьк відбулося засідання робочої групи щодо вивчення проблеми обміління Шацького поозер’я.

Про це повідомляє Шацька районна рада.

Відповідно до висновків науковців Інституту водних проблем і меліорації НААН України найбільш вагомим чинником негативного впливу є зміни клімату. Посилює негативний вплив змін клімату на обміління групи Шацьких озер також неефективне функціонування наявного фонду меліоративних систем.

Неефективність функціонування меліоративних систем обумовлена декількома причинами, головними з яких є конструктивна недосконалість (неможливість реалізації функції подвійного регулювання) та незадовільний технічний стан через зношеність і низький рівень експлуатації.

За інформацією, Шацького національного природного парку рівні падіння озер Люцимер та Чорне значно відрізняються від показників озера Світязь. Науковці стверджують, що така різниця через те, що в Світязі вільний водопотік, тоді як Люцимер чи Чорне мають робочі водостримуючі та водопереливні споруди.

"Сьогодні Київ готовий допомогти нам фінансово, - каже в.о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук, - але нам необхідно конкретно знати, для чого і скільки грошей потрібно. А щоб проводити роботи, необхідні попередньо розробити кошториси, провести державні експертизи".

В процесі обговорення виявилося, що обстеження водної системи Шацького району, що були проведені раніше, стосувалися лише окремих водних об’єктів, тож не можуть показати повну картину її функціонування.

Як зазначилося, меліоративна система створювалася ще за радянських часів. Після розпаювання земель, канали були передані на баланси управлінь водного господарства та сільських (селищної) рад. Варто зазначити, що не всі місцеві ради мають фінансові ресурси для належного утримання водних об’єктів.

Є й інша проблема – немаленька кількість бажаючих нажитися на зрізаному з гідроспоруд металі.

Голова Шацької районної ради Сергій Карпук зазначив, що потрібне комплексне обстеження. Він запропонував залучити проектну організацію, яка б здійснила комплексне обстеження водного господарства району, актуалізувала карти з нанесенням меліоративної мережі та напрями руху води, з внесенням даних в електронну систему.

На проведення інвентаризації погоджуються і керівники водного управління, адже функціонування деяких гідроспоруд матиме вплив на поруч розташовані поля, де можливо ведеться господарська діяльність. На сьогодні в Україні є компанії, які займаються обстеженнями, дослідженнями та документаціями водних об’єктів.

Тож на засіданні було прийнято рішення управлінню екології та природних ОДА ресурсів підготувати проект доручення голови Волинської ОДА щодо утворення інвентаризаційної комісії для визначення вартості ремонтних робіт на міжгосподарській та внутрішньогосподарській меліоративної мережі Копаївської осушувальної системи Шацького району та проведення відновлення реперів, які були побудовані в Шацьких озерах для моніторингу рівневого режиму.

Відповідно до протоколу засідання, вже до 15 лютого комісія повинна надати результати інвентаризації та пропозиції щодо проведення ремонтних робіт.

Після засідання присутні виїхали на місце, аби оглянути гідротехнічні споруди та визначити пріоритетні роботи, необхідні для підвищення рівня води в озерах Шацького району.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Головна причина- це 200 гектарів лохини , які споживають 60 000000 куб. м. води озера кожного сезону, але про це ні слова!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні