Перший випадок за 6 років: у волинянина виявили смертельну хворобу

0
-4
Перший випадок за 6 років: у волинянина виявили смертельну хворобу
Після шестирічної перерви на Волині зареєстровано випадок захворювання на правець.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

До медиків надійшло термінове повідомлення про випадок захворювання на правець у 43-річного мешканця Локачинського району.

Чоловік звернувся за медичною допомогою та був госпіталізований в реанімаційне відділення 10 січня, на 10 день після отримання травми – обмороження ступні, що сприяло інфікуванню рани. У хворого серед симптомів були — біль м’язів спини, нижніх кінцівок та шиї, утруднення вимови, підвищення температури тіла, судоми. Отримав протиправцевий людський імуноглобулін, симптоматичне лікування триває.

Стан хворого важкий. Згідно наданої медичної документації хворий щеплений за віком, в дорослому віці отримав щеплення проти правцю у 16, 30 років, останнє щеплення отримав в 2013 році.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я» в поточному році від правця померла жінка 52-річного віку з Полтавшини. За 11 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 15 випадків правця, з яких один летальний. Останній випадок у Волинській області був зареєстрований у 2013р. (Ківерцівський район).

Довідково:

Правець — це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин, не завдаючи їм шкоди.

У природі існує постійний колообіг збудника правцю. З випорожненнями тварин паличка виділяється у довкілля, яка у ґрунті перетворюється на спори і забруднює його. За сприятливих умов спори палички правцю можуть проростати, розмножуватися і накопичуватися. Ґрунт є постійним резервуаром збудника правцю.

Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються цілісність шкіри та слизових оболонок, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Правцем можна інфікуватись:

- при потраплянні бруду у рану або поріз,
- внаслідок укусів тварин;
- опіках та обмороженнях;
- внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

У разі травмування рану необхідно добре промити мильним розчином та без зволікань звернутись за медичною допомогою.

Від людини до людини правець не передається.

Симптоми захворювання можуть з’явитися протягом 3–21 дня після зараження, хворі скаржаться на підвищену збудливість, неспокій, почуття страху, безсоння. У людини може бути посилене потовиділення, підвищення температури тіла до 37 або 37,5 градусів.

Одним з перших характерних симптомів хвороби є тризм – напруження і судомне скорочення жувальних м’язів, що затруднює відкривання рота. Майже одночасно, внаслідок напруження мімічних м’язів, з’являється застигла “сардонічна посмішка” – лоб хворого у зморшках, очні щілини звужені, рот, розтягнутий, як у посмішці. Невдовзі виникає дисфагія – затруднене ковтання, внаслідок спазму м’язів глотки. Поєднання цих трьох симптомів є характерною ранньою ознакою правця.

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70% залежно від своєчасності розпочатого лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я.

Профілактика

Специфічна профілактика правця — вакцинація. Імунітет після захворювання не формується, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли.

Відповідно до національного Календаря щеплень, вакцинація проводиться разом з дифтерією у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.

У разі травмування людина є захищеною від хвороби, якщо від останнього щеплення минуло не більше 10 років. В іншому випадку проводять екстрену профілактику правця (хірургічна обробка рани та імунопрофілактика).

Неспецифічна профілактика правця спрямована на запобігання травматизму та недопущення забруднення рани.

Оскільки правцева паличка проникає в організм через рану, слід дотримуватися правил щодо профілактики травм, навіть дрібних. Під час весняно-літнього сезону слід ходити взутим, особливо під час роботи на городі, у саду, користуватись рукавицями. За шкірою рук і ніг слід ретельно стежити – не допускати саден, тріщин. Особливо це стосується мешканців сільської місцевості, які перебувають у тісному контакті з землею.

На підприємствах, при роботі на різноманітних видах транспорту, з механізмами необхідно неухильно дотримуватися правил техніки безпеки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні