У Луцьку шириться небезпечна інфекція

0
-7
У Луцьку шириться небезпечна інфекція
На Волині медики продовжують реєструвати випадки захворювання на скарлатину.

Про це повідомляє пресслужба Волинського обласного лабораторного центру.

Згідно аналізу статистичної звітності, проведеного лікарями-епідеміологами центру, у 2019 році в області зареєстровано 446 випадків скарлатини, 99,6% захворілих – діти до 17 років, з них понад 50% становлять діти, котрі відвідують дитячі організовані колективи.

Захворюваність реєструвалась у всіх районах, проте найвищі показники в Луцькому, Камінь-Каширському районах та м. Луцьку. За 2 тижні поточного року уже зареєстровано 2 випадки скарлатини у м. Луцьку.

Для даного захворювання характерна осінньо-зимова сезонність. Джерелом інфекції є хвора людина або носій стрептококів. Скарлатиною можна заразитися повітряно-крапельним шляхом, а також через іграшки та побутові предмети.

Довідково:

Скарлатина — це одна із поширених дитячих некерованих інфекцій. Збудником є ß-гемолітичним стрептококом групи А, який викликає симптоми загальної інтоксикації (підвищення температури тіла, головний біль, загальна слабкість), ангіну та характерний висип на шкірі.

Висипання з’являється на 1-2 день хвороби та сконцентровані на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Чистий носогубний трикутник є характерною ознакою інфекції.

Спочатку на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками.

Лікування хвороби обов’язково включає курс антибіотиків, оскільки даний стрептокок може уражати нирки, суглоби, мигдалики. Пацієнти з тяжкими формами скарлатини, з ускладненнями та за епідемічними показами рекомендована госпіталізація.

Профілактика

Щеплення від скарлатини немає, проте перехворівши одного разу, людина стає практично невразливою перед інфекцією – формується пожиттєвий імунітет.

Щоб уникнути зараження варто дотримуватися простих правил гігієни:

- провітрюйте приміщення
- гуляйте на свіжому повітрі
- уникайте контакту з хворими людьми
- мийте руки після вулиці та перед їжею.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні