За наказом Трампа: у Багдаді вбили генерала Касема Сулеймані

0
3
За наказом Трампа: у Багдаді вбили генерала Касема Сулеймані
В Іраку в результаті авіаудару США вбитий генерал Касем Сулеймані, командувач елітним спецпідрозділом "Кудс" у складі Корпусу вартових Ісламської революції.

Пентагон підтвердив, що Сулеймані вбили за наказом президента США Дональда Трампа. Про це пише ВВС Україна.

Під час авіаудару Сулеймані був у авто в аеропорту Багдада. За даним газети Washington Post, удар по колоні автомобілів завдали, імовірно, безпілотники.

За словами спостерігачів, атака, в якій загинув один з найбільш впливових іранських воєначальників, може призвести до різкої ескалації напруги між США та Іраном.

В іранському Корпусі вартових Ісламської революції (КВІР) також підтвердили смерть генерала, повідомивши, що він загинув в результаті удару з американських вертольотів.

Раніше повідомлялося, що в районі аеропорту Багдада вибухнули три ракети. Місцева поліція заявила, що в результаті загинула одна людина і ще дев'ять отримали поранення.

Тегеран викликав представника посольства Швейцарії, яке представляє інтереси США в Ірані, щоб заявити протест через розпалювання війни в сусідньому Іраку, повідомило міністерство закордонних справ країни.

Аятолла Алі Хаменеї погрожує США страшною помстою за вбивство Сулемайні й оголосив в країні триденну жалобу.

"Мученицька смерть стала його нагородою за невпинну діяльність, якою він займався всі ці роки, - йдеться в офіційному "Твіттері" іранського лідера. - Хоча він і пішов, але, волею Аллаха, його робота і його шлях не зупиняться. Страшна помста чекає злочинців, які вчора вночі заплямували свої брудні руки його кров'ю й інших мучеників".

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф назвав те, що сталося, вкрай небезпечною і нерозумною ескалацією. Представник іранського уряду заявив, що рада безпеки країни проведе позачергове засідання, щоб обговорити "злочинний напад".

Незабаром після появи повідомлень про загибель генерала президент Дональд Трамп розмістив на своїй сторінці в "Твіттері" зображення американського прапора, не супроводивши його жодним коментарем.

Касем Сулеймані був дуже значущою фігурою в іранському істеблішменті. Підрозділ "Кудс", яке він очолював, підпорядковується безпосередньо верховному лідеру Ірану, аятолі Хаменеї.

Слідом за авіаударом світові ціни на нафту виросли на 4%.

Авіаудар по Сулеймані завдали через кілька днів після спроби протестувальників у Багдаді взяти штурмом американське посольство. У Вашингтоні заявили, що напад на дипмісію було скоєно за розпорядженням генерала Сулеймані.

Видання New York Post з посиланням на анонімні військові джерела повідомляє, що в результаті ударів було вбито семеро людей. За інформацією газети, авіаударів завдали по двох машинах. Уразити ціль вдалося з другого заходу: перед цим були запущені три ракети, але вони не завдали шкоди.

За інформацією американських військових, Касем Сулеймані і його сили "Кудс" несуть відповідальність за загибель сотень і поранення тисяч американських військових, а також військовослужбовців міжнародної коаліції.

Як вважає американська адміністрація, Корпус вартових Ісламської революції є головним іранським механізмом для культивування й підтримки терористичних угруповань, спрямованих проти сил США, по всьому Близькому Сходу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні