У Луцьку затвердили бюджет на 2020 рік

0
2
У Луцьку затвердили бюджет на 2020 рік
24 грудня на сесії Луцької міської ради обранці громади ухвалили головний фінансовий документ Луцької міської територіальної громади на 2020 рік.

Про це повідомляє пресслужба Луцької міськради.

Під час розгляду проєкту бюджету на наступний рік виступила директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова.

Формування проекту бюджету міста Луцька на наступний рік проводилось з урахуванням основних макропоказників соціально-економічного розвитку держави та міста, наявної бази оподаткування та з дотриманням норм чинного бюджетного законодавства.

За словами Тетяни Єлової, розрахунок доходів бюджету міста проводили на основі чинних на час підготовки проєкту рішення положень податкового кодексу. Також зміни пов’язані із приєднанням Прилуцького старостинського округу у утворенням луцької міської територіальної громади.

Обсяг доходів проєкту бюджету громади на 2020 рік обраховано в сумі 2,2 млрд грн, в тому числі загальний фонд – 1,7 млрд грн, офіційні трансферти – 408,5 млн грн, спеціальний фонд – 76,9 млн грн, з них бюджет розвитку – 33 млн грн.

Обсяг доходів загального фонду - 1,7 млрд грн, що на 185,9 млн грн більше прогнозних надходжень цього року. Дохідну частину бюджету формують як великі суб’єкти господарювання, так і суб’єкти малого та середнього підприємництва.

Основним джерелом наповнення дохідної частини загального фонду бюджету громади залишається податок на доходи фізичних осіб. Його питома вага становить 69,2 %. Інше джерело — плата за землю, яка за прогнозами фінансистів має принести бюджету міста понад 120 млн грн.

Розрахунок прогнозної суми надходжень до бюджету розвитку становить 33 млн грн.

Обсяг видатків загального фонду бюджету без субвенцій пропонується встановити в сумі 1 млрд 361,5 млн грн, що на 175 млн грн більше, ніж у затвердженому на 2019 рік бюджеті (ріст 14,7 %). Найбільшими є видатки на забезпечення надання освітніх послуг закладами освіти. На ці потреби проєктом бюджету передбачено 886,4 млн грн, що на 16,7 % більше, порівняно з 2019 роком.

Видатки на охорону здоров’я передбачені як за рахунок медичної субвенції, так і за рахунок коштів бюджету громади.

Відповідно до закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» в Україні з 1 квітня 2020 року передбачено запровадження реформи системи фінансування вторинної ланки закладів охорони здоров’я. У другій половині року вторинна ланка медицини переходить на фінансування Національної служби здоров’я України.

У 2020 буде продовжено співпрацю з міжнародною фінансовою організацією НЕФКО по виконанню проєкту «Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька». Сума кредиту стпновитме 121,8 млн грн.

В рамках проєкту «Оновлення інфраструктури електротранспорту міста Луцька», який передбачає придбання 30 нових низькопідлогових тролейбусів, буде залучено кошти Європейського інвестиційного банку в сумі 135,2 млн грн. На співфінансування даного проєкту в бюджеті розвитку передбачено 17,3 млн грн.

Ще 7 млн грн з бюджету громади становитиме співфінансування для впровадження проєкту “Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька”. До цієї суми залучать 20,8 млн грн грантових коштів.

Під час розгляду проєкту бюджету на наступний рік у депутатів виникало чимало запитань. Зокрема, вони стосувалися фінансування капітальних ремонтів прибудинкових територій, зовнішнього освітлення вулиць, реконструкції проспекту Волі, реконструкції полігону твердих побутових відходів у селі Брище. До обговорень долучилися депутати Павло Данильчук, Микола Федік, Тарас Шляхтич, Андрій Козюра.

Депутат Ігор Поліщук зазначив, що на 2020 рік на капітальний ремонт прибудинкових територій передбачено 39 мільйонів гривень, але протягом року цю суму планується збільшити ще на 12 мільйонів. За передбачені кошти, за його словами, можна капітально відремонтувати 10-15 прибудинкових територій.

Тендери на виконання ремонтних робіт проводитимуть через систему ProZorro, і це також дасть можливість економити кошти.

Також він додав, що питання зовнішнього освітлення вулиць також буде закрите, і додаткові кошти будуть залучені у разі необхідності.

Із реконструкцією проспекту Волі є чимало складнощів. Загальна вартість проєкту реконструкції, враховуючи повну заміну мереж, становить 120 млн грн. Тому це питання потребує детального вивчення.

Щодо ремонту вулиць, то у 2020-му році особливу увагу звернуть на вулиці Старого міста. Також продовжуються роботи з пошуку земельної ділянки для будівництва нової черги полігону твердих побутових відходів.

Радник міського голови подякував усім, хто працював над проєктом бюджету Луцької міської територіальної громади на 2020 рік.

"Не дивлячись на негативні тенденції у сфері фінансової децентралізації, коли держава перекладає на місцеві бюджети фінансування багатьох галузей, бюджет наступного року є збалансованим. Прогнозуємо зростання бюджету розвитку на 90 мільйонів гривень завдяки нашим з вами реформам: встановлення обгрунтованих тарифів на рекламу та на оренду комунальних приміщень, зміни концепції розміщення МАФів, залучення інвестицій, продаж майна на відкритих аукціонах тощо", – зазначив він.

Депутати висловили вдячність великим підприємствам, суб’єктам малого та середнього підприємництва та усім лучанам, які сплачують кошти до міського бюджету. З приємністю відзначили, що п’ятий рік каденції завершують з добрими результатами.

Депутат Тарас Шляхтич також висловив вдячність усім, хто розробляв проєкт бюджету міста на 2020 рік. Він додав, що за останні три роки основні показники наповнення бюджету міста значно зросли, та відзначив зростання показників бюджету розвитку.

Депутати внесли декілька змін до проєкту. Зокрема, депутат Богдан Богонос запропонував передбачити кошти у сумі 300 тисяч гривень із резервного фонду бюджету на встановлення світлофора на вулиці Героїв УПА, а його колега Микола Федік просив передбачити 200 тисяч гривень на реалізацію у наступному році програми “Автентичний Луцьк”.

У підсумку депутати підтримали проєкт рішення із запропонованими змінами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні