«Солідарність» – не «ЄС», а «Патріоти Волині». Що далі?

1
0
«Солідарність» – не «ЄС», а «Патріоти Волині». Що далі?
Створення у Волинській обласні раді депутатської групи «Патріоти Волині» у місцевому політикумі викликало ефект ледь не бомби, що вибухнула.

Чому? Навіщо? А що буде з «Європейською солідарністю»? Це Бондар створює партію з прицілом на майбутні місцеві вибори? Чи це група, аби відмежуватися від Порошенка і уже зараз заявити про свою лояльність до нової української влади? І чи має вплив на новостворену групу народний депутат України Степан Івахів?

Запитання, запитання, запитання. Аби знайти відповіді на них, ми проаналізували чимало інформації, звернулися за коментарями до самих учасників подій і пропонуємо читачам самим зробити висновки.


ПЕРЕДМОВА

В умовах, коли в Україні майже немає ідеологічних політичних сил, люди, йдучи голосувати, звертають увагу насамперед на лідерів партій. Частина виборців (політологи називають цифру 10%) завжди голосують за тих, хто при владі.

Так було на дострокових парламентських виборах 2014 і 2019 років. У 2014-му чимало набрав «Блок Петра Порошенка «Солідарність», хоча до президентських виборів про існування партії «Солідарність» (створена у 2000 році) знали хіба лише ті, хто постійно цікавиться політикою.

У 2019 році пропрезидентська партія «Слуга народу» вперше в українській історії здобула монобільшість у парламенті і самостійно сформувала уряд. Хоча була створена 2016 року як «Партія рішучих змін» і перейменована за назвою серіалу щойно в грудні 2017 року.

Так вже повелося, що чимало місцевих чиновників, бізнесменів перед черговими місцевими виборами намагаються вступити або фінансово підтримати провладну партію, щоб потім, через депутатство, зберегти свою посаду, бізнес, примножити власні статки.

З другого боку, політики всеукраїнського масштабу при розбудові лідерських партій в умовах часового цейтноту часто роблять ставки на місцевих авторитетів. А потім, коли сходять з політичного Олімпу, дивуються: чому це в регіонах їхні структури розсипаються, як карткові будиночки?

«СОЛІДАРИСТИ» СТАЛИ «ПАТРІОТАМИ ВОЛИНІ»

Приблизно так трапилося із депутатською фракцією «Солідарність» у Волинській обласній раді. Лише після масового виходу з неї 9-ти членів багато хто дізнався, що у фракції, яка налічувала 13 депутатів, усі – безпартійні. Тож нічим партії нібито не зобов’язані. А те, що пройшли в раду під її брендом, – то таке…

Нагадаю, у вівторок, 17 грудня, на засіданні 27-ї сесії Волинської обласної ради голова фракції «Солідарність» Володимир Бондар склав повноваження. Він очолив новостворену депутатську групу «Патріоти Волині».

Про вихід із фракції «Солідарність» заявили 9 із 13 членів: Юрій Гупало, Валентин Чернецький, Володимир Бондар, Олег Бегаль, Володимир Гунчик, Володимир Дейна, Віктор Козак, Валерій Дунайчук та Віталій Заремба.

Сім із них (крім Юрія Гупала і Валентина Чернецького) увійшли до групи «Патріоти Волині». Також членами новоствореної групи стали Роман Микитюк, обраний від партії «Наш край», колишні «ляшківці» В'ячеслав Богдан і Микола Буліга.

У фракції «Солідарності» поки що залишилися Валентин Кошельник, Леонід Стефанович, Михайло Бегаль, Валерій Діброва. Та й то, мабуть, через те, що не встигли вчасно подати заяви. Або не зорієнтувались, куди їм далі.

А ПРИЧІМ ТУТ ІВАХІВ?

Ні для кого не секрет, що на формування команди «Солідарності» Петра Порошенка на Волині свого часу значний вплив мав народний депутат і бізнесмен Степан Івахів. З вересня 2018 року (хоч неофіційно – значно раніше) до жовтня 2019-го заступником голови Волинської облдержадміністрації працював Денис П’ятигорець, до того – помічник нардепа Івахіва. П’ятигорець навіть балотувався у 2019-му до Верховної Ради за списком порошенківської «Європейської солідарності», але в парламент не пройшов.

Кажуть, голову Волинської ОДА Олександра Савченка на Волинь теж привіз Івахів. Він же мав значний вплив на переформатування команди «БПП «Солідарність» на Волині.

І ось тепер, коли новостворена депутатська група взяла собі назву, співзвучну назві благодійного фонду Степана Івахіва («Патріоти Волині»), волиняни, які давно цікавляться місцевою політикою, заговорили про черговий проєкт Степана Петровича.

За даними онлайн-системи YouControl, назву «Патріоти Волині» має створений в лютому 2012 року благодійний фонд (з 15 лютого – Волинська обласна організація «Фонд Степана Івахіва», нині – Волинська обласна благодійна організація «Патріоти Волині»).



Таку назву мали й депутатські групи у Волинській обласній і Луцькій міській радах. Щоправда, через те, що вони були орієнтовані на Степана Івахіва, який наприкінці жовтня 2012 року став нардепом, обидві проіснували недовго.

Аби з’ясувати долю назви «Патріоти Волині», ми трохи поблукали інтернетом і натрапили на… партію «Патріоти Волині».

Є ТАКА ПАРТІЯ

За даними YouControl, політична партія «Патріоти Волині» зареєстрована 5 листопада 2010 року. Щоправда, тоді вона мала назву «Твоя Україна» і була зареєстрована (увага) за адресою: м. Донецьк, Калінінський район, бульвар Шахтобудівельників, б. 19, кв. 61.



З Донецька до Луцька партія перекочувала й отримала нинішню назву («Патріоти Волині») щойно 12 вересня 2019 року. Зі зміною назви змінилася й адреса: м. Луцьк, вулиця Ковельська, 2, офіс 2.

Цікаво, що в будинку на вулиці Ковельській, 2 (де кафе «Зося») в Луцьку розташований і офіс депутата Волинської обласної ради Володимира Бондаря.

Володимир Бондар до 25 вересня 2019 року був заступником голови Державного агентства лісових ресурсів й до самого звільнення виконував обов’язки голови Держлісагентства України.

Очолює політичну партію «Патріоти Волині» Якимчук Наталія Олександрівна. На Волині чимало людей з таким прізвищем, тож ми вирішили запитати у Володимира Бондаря, чи не знає він, бува, хто керівник цієї партії, чи не стоїть за нею сам екскерівник Держлісагентства. Бо ж, погодьтеся, надто багато збігів.



«ЗА ЦІЄЮ АДРЕСОЮ ЗАРЕЄСТРОВАНО БАГАТО ПАРТІЙ»

Телефонуємо Володимиру Бондарю.

– Скажіть, а ви погоджували зі Степаном Івахівим назву групи?

– Ні.

– А щодо того, чи він не заявить авторські права на назву? Адже раніше була така депутатська група, і фонд його благодійний мав таку назву.

– Фонд ми не створюємо і не називаємо так. А те, що група була, я не знаю, чи її назва запатентована. Але ми з радістю готові продовжити добрі традиції тої групи, яка була раніше, Степана Петровича. Я вже казав, і вам можу повторити, що ми дуже шануємо і поважаємо те, що робить Івахів. І якщо би в нього було бажання теж бути поряд з тим чи якось патронувати цю ситуацію, то ми би були тільки задоволені і раді. Бо ми вважаємо його здобутки дуже серйозними і потрібними для Волині. Степан Петрович знає, що така буде створена група. Але це вже якби інша історія. Вона написана на іншому витку історії.

– А ви будете вступати в партію «Патріоти Волині»?


– Не знаю, якщо така партія буде, якщо буде потреба, якщо вона буде суб’єктом і багато чого іншого. Тобто тут ще багато невідомих. По партії я сьогодні нічого вам сказати не можу.

– Вибачте, у вас же ж офіс розташований на Ковельській, 2, так?

– Так.

– За цією адресою зареєстрована партія «Патріоти Волині».

– Ну за цією адресою, я вам скажу, зареєстрована, мабуть, не одна партія. Є багато партій, які реєструвалися за цією адресою, тому що там свого часу, якщо ви пам’ятаєте, було дуже багато організацій різних. Склався притулок, скажемо так. І в першу революцію, і в другу революцію там завжди були громадські організації, члени яких поступово переростали в партії. Тому за цією адресою може бути зареєстровано дуже багато партій. Це ж не адреса власне мого офісу.

– Тобто, Володимире Нальковичу, Якимчук Наталії Олександрівни ви не знаєте?

– Ні.

– Тому що вона – голова цієї партії.

– Ні, так навскидку я не скажу вам навіть. Складно мені сказати навскидку. Не пригадую.

– Тобто до партії «Патріоти Волині» ви жодної причетності не маєте?

– Наразі ні.



«ПАРТІЯ – ТО НЕ ТЮРМА»

Ми запитали в голови Волинської обласної організації партії «Європейська солідарність» Івана Мирки, як він розцінює вихід з депутатської групи «Солідарність» вчорашніх колег.

Іван Мирка розповів, що дізнався про вихід із фракції «Солідарність» у Волиньраді 9 депутатів зі ЗМІ.

«Партія – то є не тюрма. А жоден з тих хлопів, які сьогодні повиходили, в партії не був. Так що я їх на то благословляю. Вони всі самодостатні люди і най трудяться на благо Волині», – сказав Іван Мирка.

На запитання інтернет-видання «Волинь24», як так трапилося, що навіть голова фракції – не член партії, Мирка зазначив, що ці рішення ухвалювалися ще до його обрання головою обласної організації партії.

«У нас на вчорашній, на сьогоднішній день жодного партійця серед депутатів Волинської обласної ради немає. Мабуть, через те керівництво партії і було змінене колись, півтора року тому», – додав Мирка.

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вибори!Вибори!Вибори!Знову починають впливати на свідомість людей.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні