Медзаклади на Волині отримали обладнання для стентування судин серця. ФОТО

0
3
Медзаклади на Волині отримали обладнання для стентування судин серця. ФОТО
У межах субпроєкту Світового банку отримали частину витратних матеріалів для стентування та коронарографії.

Загалом планують отримати 500 стентів з лікувальним покриттям, 250 стентів без лікувального покриття. Усі матеріали розподілили між Луцькою міською клінічною лікарнею, обласною клінічною лікарнею та Ковельським медичним територіальним об’єднанням, - передає ІА "Волинські новини".

Першу частину усього необхідного уже доставили, решту – через 9 місяців, адже витратні матеріали мають термін придатності.

Те, що є, використовуватимуть з наступного тижня.

До слова, загальна вартість витратних матеріалів – 647 тисяч доларів.

Керівник обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису Луцької міської клінічної лікарні професор Андрій Ягенський каже: «Стентування дороговартісна і складна процедура».

«Усі стенти й витратні матеріали розподілені на три центри: Луцьку міську клінічну лікарню, Волинську обласну клінічну лікарню, Ковельське медичне територіальне об’єднання.

На жаль, ми не можемо забезпечити стентування всім пацієнтам, які того потребують.

Ми визначаємося, що ця процедура буде проводитись пацієнтам з гострим коронарним синдромом, а це всі види інфаркту та нестабільна стенокардія. Тобто йдеться про гострі стани, коли потрібне невідкладне втручання протягом першої доби. У таких ситуаціях стентування буде проводитись безкоштовно. Загалом вартість витратних матеріалів для стентування стентами з покриттям складає близько 40 тисяч гривень.

Торік ми провели близько 400 стентувань у міській лікарні, загалом в області – 521 стентування, більше 1,5 тисячі коронарографій проводиться в області. Луцька міська клінічна лікарня як ургентна бере на себе основний тягар втручань.

Звертаючись до волинян, наголошу, що зараз є багато методів лікування, діагностики. Основна проблема – люди невчасно звертаються, потім потрапляють у катастрофічну ситуацію. Тому, якщо з’явився біль у грудях, задишка – не побійтеся й викличте швидку медичну допомогу. Наголошу, що все, що ми робимо, – це найсучасніші технології світового рівня.

Стенти, які зараз отримали, – одні з найкращих», – каже медик.

Загалом, щодо ситуації із серцево-судинними захворюваннями області, Андрій Ягенський інформує, що щороку трапляється близько 950 інфарктів.

«Враховуючи всі гострі коронарні синдроми, потреби у таких матеріалах мають щороку щонайменше 1,5 тисячі пацієнтів.

З 2013-го року реперфузійні центри працюють за системою «24/7», тобто ми допомогу надаємо у будь-який час і кожного дня. З 2018 року до цієї роботи долучився реперфузійний центр у м. Ковель завдяки ангіографу, встановленому за кошти субпроекту Світового банку. У нашому центрі щодня маємо 3-5 процедур. Також почали проводити тромбоекстракцію у пацієнтів з ішемічним інсультом. Це складна процедура, яку роблять у небагатьох клініках України. Суть у тому, що при інсульті треба вчасно відкрити судинку. У судину заводиться спеціальне обладнання і проводяться маніпуляції із видалення тромбу. Є випадки, що молодим людям ставало значно краще.

Ми щодо цього докладаємо чимало зусиль, зокрема співпрацюємо з міською владою, вона виділила гроші на три тромбоекстракції. Також надійшли витратні матеріали на стентування сонних артерій. На завтра у нас вже заплановано 5 процедур стентувань коронарних артерій.

Щодо персоналу, то в нас працюють фахівці високого рівня, професіонали. Це складна робота, лікарі, медсестри, молодший персонал трудиться з важкими пацієнтами в складних умовах операційної, під опроміненням. Думаю, що суспільство повинно знати про цю нелегку працю і шанувати людей, які рятують життя, – наголосив Андрій Ягенський.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні