--> Волинянин виростив удома врожай грибів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Волинянин виростив удома врожай грибів

0
3
Волинянин виростив удома врожай грибів
Ігор Манзік з Каменя-Каширського похизувався чималим врожаєм грибів, що їх виростив сам удома.

Це гливи — гриби за своїм виглядом нагадують широкі капелюшки світлого кольору, їхні ніжки короткі та м’ясисті, пише "Полісся".

Ростуть їстівні гриби на стовбурах засохлих дерев, а також у штучних умовах. Чоловік каже, що вирощені ним гриби екологічно чисті, без жодних біодобавок. У доказ цього він з’їв перед журналістами сирого гриба.

Ігор Манзік розповів, що ідея вирощувати гриби виникла ще 2006-го року. Випадково до рук потрапила книжка “Як виростити гриби в домашніх умовах”. Це неабияк зацікавило винахідливого чоловіка і, зрештою, він таки спробував. Ігор, як радить інструкція, відтворив увесь процес з дотриманням невибагливої технології. У підсумку вдалося досягти певного результату. Однак займатися цим лише задля хобі виявилось не надто виграшною справою в матеріальному сенсі, відтак заняття довелось полишити.

— Вивіз якось свій врожай грибів до Ковеля на продаж, однак збути продукт так і не вдалося. Очевидно, люди з нашої місцевості не звикли готувати страви з глив, тому моя перша спроба провадити грибний бізнес не увінчалася успіхом, — розповідає пан Ігор.

Тим часом ідея біолога-початківця переслідувала до нині, так як про гливи він знає усе. Більше того, навіть спробував самотужки виростити насіння. Нещодавно Ігор Іванович в черговий раз задумав відродити улюблену справу. Для цього створив усі необхідні умови: закупив якісний міцелій (насіння грибів), обладнав приміщення з відповідним температурним режимом та рівнем вологості. Бо, як запевняє селекціонер, це головні складові, що забезпечать високий врожай грибів.

“За субстракт слугує звичайна солома, попередньо пропарена в кип’яченій воді з метою обеззараження основи, у якій ростимуть майбутні плоди. Солома має охолонути, потому її треба утрамбувати у чисті мішки, розкладаючи насіння. Для зручності проростання грибів у мішках треба пробити спеціальні отвори. Якщо правильно дотримуватися рекомендацій та технології вирощування, то можна з 1 кг грибного міцелію отримати близько 3 кг глив. Засвоюючи лігнін (органічна речовина) і целюлозу з субстрату, вони здатні розмножуватися на будь-якій основі, до складу якої входять різні рослинні залишки. Від дня посіву до вирощення готових грибних суцвіть необхідно місяць часу”, — ділиться досвідом Ігор Манзік.

Згадує господар і про безліч корисних властивостей, що їх містять гливи. А це необхідні для життєдіяльності людини вітаміни, мінерали та амінокислоти.

— Знаю з книжок, що у м’якоті глив є повний набір корисних речовин. Особливо варто їх споживати у нашій місцевості, оскільки вони вбивають радіонукліди та допомагають при онкозахворюваннях. Жири, що містяться у тілі гриба в невеликих кількостях, відносяться до групи поліненасичених жирних кислот, які значно знижують рівень вмісту в крові холестерину. Спиртові витяжки і екстракти, приготовлені з цих грибів, дозволяють проводити дієву профілактику тромбофлебітів, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та ожиріння, — розповідає про користь глив Ігор Іванович.

Їсти гливи можливо тільки після термічної обробки плодів. Гриби використовуються для смаження та тушкування, приготування соусів і супів, соління та маринування. Крім того, слід пам’ятати, що ці гриби у поєднанні з м’ясом можуть доповнити смак один одного, а ось з рибою у них не дуже вдалий тандем.

Леся МІНІБАЄВА, м.Камінь-Каширський.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні