Добровольці отримають статус учасників бойових дій

0
0
Добровольці отримають статус учасників бойових дій
У Верховній Раді прийняли законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції», який має на меті посилити гарантії учасникам АТО. Одним із співавторів цього законопроекту є народний депутат України В'ячеслав Рубльов.

За відповідне рішення проголосували 329 народних депутатів.

В документі йдеться про те, що до переліку учасників бойових дій додаються особи, які у період до набрання чинності Законом України від 18.01.2018 № 2268-VIII «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення, у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією, Національною гвардією України, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

В той же час, це не поширюється на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність).

Рішення про надання статусу учасника бойових дій буде приймати міжвідомча комісія, яка утворена центральним органом влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни.

Також в Законі передбачено, що підставою для надання статусу учасника бойових дій є довідка органів, які згідно із Законом України «Про боротьбу з тероризмом» визначені суб’єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, про період безпосереднього виконання особою бойових завдань антитерористичної операції в районах її проведення у взаємодії із зазначеними в абзаці першому цього пункту суб’єктами; та витяг з наказу Антитерористичного центру при Службі безпеки України про залучення особи до проведення антитерористичної операції.

У разі відсутності таких документів, підставою для надання статусу УБД є нотаріально завірені свідчення не менш ніж трьох свідків про період безпосередньої участі такої особи у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення, а для тих, хто отримав контузії або каліцтва - нотаріально завірені свідчення не менш ніж двох свідків про період безпосередньої участі такої особи у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення, а також медична документація, що підтверджує отримання особою поранення, контузії, каліцтва під час безпосереднього залучення до виконання завдань антитерористичної операції.

«Ми з колегами-депутатами готові зробити все можливе для того, щоб добровольці без статусу, яких за експертними оцінками близько 3000 осіб, отримали законне право на статус «учасник бойових дій», - підкреслив В'ячеслав Рубльов.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні